Voormalig pand A. Van Rossum & Thieme' s Echte Thee maakt plaats voor twee villa's

28 februari 2017
Voormalig pand A. Van Rossum & Thieme' s Echte Thee maakt plaats voor twee villa's

PAPENDRECHT - Na een leegstand van ongeveer 5 jaar is de sloop begonnen van één van de oudste industriële panden van Papendrecht, gelegen aan het Westeind 45 (schuin tegenover het groene kerkje – De Schuilplaats).

De gevelsteen met A.v.R. dateert van 17 april 1893 en refereert aan de heer A. van Rossum die er met de NV Handel-Mij. VAN ROSSUM’s Motoren vele jaren gevestigd was. (Zie onderste foto)

Nadat het pand in het bezit kwam van de Gemeente Papendrecht werd het omgebouwd tot een Bedrijven verzamelgebouw en bood het in de negentiger jaren plaats aan startende bedrijven.

In 2000 kocht Thieme’s Echte Thee, één van aanvankelijke huurders van één van de ruimtes, het pand en nam het pand grotendeels in gebruik als ambachtelijke theepakkerij en Thee Informatie Centrum ’Time For Tea’.  Iedere zaterdag kwamen theeliefhebbers uit hele land voor rondleidingen en proeverijen in het pand aan het Westeind.  (Zie filmpje hieronder)

Oprichter Karel Thieme denkt met weemoed terug aan het pand waar hij in 1994 zijn eerste bedrijfsruimte huurde van de Gemeente Papendrecht. “Het was destijds bedrijvenverzamelgebouw voor startende bedrijven. Ik huurde een kamer op de begane grond van ongeveer 9 x 3,5 meter, die in drieën werd opgesplitst; ontvangstruimte/showroom, kantoor (1 groot bureau) en bij het raam stond een grote monstertafel waar alle theesoorten werden geproefd. 

Deze kantoorruimte was vrijgekomen omdat de boekhouder van Karel van deze ruimte verhuisde naar een groter kantoor op de eerste verdieping. Karel: “Achter dat kantoor was een grote zolder van 60m2. Die ruimte mocht ik gratis gebruiken en daar was ik als startend ondernemer erg blij mee. Het was wél een enorm gesjouw. Want iedere kilo thee (in kisten/balen van 30-40 kilo) moest door de voordeur, de hal, de trap op, de gang door, het kantoor van de boekhouder door, een deur door en een trapje van drie treden op om in ‘de pakkerij’ te belanden. De verpakte thee moest uiteraard dezelfde weg weer terug. Toen er na een jaar op de benedenverdieping een ruimte vrijkwam heb  ik die dan ook direct gehuurd. In de jaren daarna werden steeds meer ruimtes in gebruik genomen, wat uiteindelijk leidde tot aankoop van het hele pand in 2000. Op het pand stond deze tekst van geslagen metalen letters:

De bereiding van thee is een kwestie van nuance.
Karel Christiaan Thieme, theeproever

Karel vervolgt “In “Het Pand Westeind 45” heb ik in de loop van de jaren honderden mensen mogen vertellen over Zuiver Water (99% van een kop/glas thee bestaat uit water). Het pand Westeind 45 is nu verleden tijd, maar het verhaal van het belang Zuiver Water (en pure thee) blijf ik vertellen. 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.