Ingezonden bericht: "Papendrecht, het centrum en parkeerbeleid"

29 augustus 2016
Ingezonden bericht: "Papendrecht, het centrum en parkeerbeleid"

PAPENDRECHT - Hieronder een ingezonden bericht over de parkeer perikelen in Papendrecht: "Krijgt de politiek en dit college in Papendrecht ook een pluim van mij? Dit is de vraag. Papendrecht is een mooie gemeente met veel voorzieningen en ambities. Het centrum rond de Meent en bij het gemeentehuis heeft zijn nieuwe centrumplein gekregen, alhoewel ik het groene gedeelte nu nog wat vind tegenvallen maar met moeder natuur moeten we maar even geduld hebben of zou het toch nog een beetje meer kunnen. Deze compositie waarop ik ook heb gekozen lijkt toch wel een beetje schraal op wat is voorgesteld.

Het gemeentehuis wordt verbouwd en er komt een nieuw plan voor de veerpromenade. Nieuwe ruimte voor bibliotheek,de Volksuniversiteit,  IT-Workz  ( “kennismarkt”) en horecaondernemer Björn van Dijl. De bedoeling is een visrestaurant en winkel. De oude bibliotheek wordt verkocht en er zal een nieuwe supermarkt komen.  De intentieverklaring is getekend, en als alles goed gaat start dit plan om het centrum te voltooien in de zomer van 2017. Moet dus allemaal ook meer mensen naar het centrum trekken.

Het college is zeg maar super enthousiast hoe het centrum eruit komt te zien. Het nieuwe plein wordt in het weekend van 10 en 11 september geopend met een “festival de markt op”  ( foodtrucks,kunst,cultuur, muziek en sport)  Aanstaande woensdagavond vergadert de commissie ruimte over een nieuw parkeervoorstel van het college. Jaarlijks komt men zo’n 250.000 euro te kort en drukt op de gemeentelijke begroting. Getracht is om te kijken naar gratis parkeren, maar blijkbaar willen winkeliers en eigenaren niet genoeg bijdragen. Zou dus duurder uitkomen.  Wat is dan de oplossing zou u denken? Nu we gaan gewoon de “blauwe zone” verkleinen. Dus de parkeerkaart moet u voortaan weer een aantal straten verderop gaan gebruiken. Meer bewoners krijgen met vergunningen te maken  Wat doen we met de parkeerplaatsen aan de Overtoom bij de benzinepomp? Gaan we toch ook maar daar betaald parkeren? Parkeren in de twee ,  ja, ja ons dorp kent twee betaalde parkeergarages, De Meent en Overtoom. 

Nu heeft Zwijndrecht ( bij WC Walburg) net het betaald parkeren afgeschaft en de resultaten lijken daar voor de winkeliers goed uit te pakkeen in meer omzet. Ook de burger is tevreden. Maar wij gaan hier met al onze ambities voor het centrum -  en nu heb ik het nog niet eens over de activiteiten en agenda daarvoor die nu eens moeten komen en worden vastgelegd met daarbij als het kan ook wat geld voor dit toekomstige bruisende centrum van Papendrecht – betaald parkeren in zijn volle omvang  ( 1,60 per uur ) voortzetten en ergo de mensen dwingen om betaald te gaan parkeren. Naar mijn mening een riskante onderneming  want de winkeliers in het centrum klagen volop. Men zit hier namelijk niet voor een appel en een ei. Nee men betaald nog steeds de hoofdprijs. Dus eigenaren en verhuurders waar is u.      

Hoe zit het dan met de werkgelegenheid vraag je toch af. Staat toch ook hoog op ons lijstje. Het winkelend publiek is lastig te sturen en “on line” of in een andere gemeente shoppen ligt ook in Papendrecht volop op de loer en moet zo niet extra gestimuleerd gaan worden.

Waarom toch niet gratis parkeren proberen, in ieder geval bij de grotere activiteiten in het centrum , zoals ook nu bij de opening en het marktfestival?  Geef anders een aantal vrijdagavonden en zaterdagen gratis parkeren mogelijk. Dit dan goed communiceren s.v.p. Waarom niet eens ook voor een deel het verlies nemen en dit anders compenseren als men toch vindt dat het een voorziening voor de burgers is. Overigens heb ik niet gevraagd om die tweede parkeergarage ( De Overtoom). Hoe is die er nu eigenlijk gekomen? De politieke partijen in Papendrecht zullen dus met een oplossing moeten komen, goed voor het centrum Papendrecht, goed voor de detaillisten, goed voor de burgers en onze bezoekers van buiten. Dat heet investeren. Het MKB is een grote werkgever  ook in Papendrecht. En leegstand willen we niet! Wat de supermarkten kunnen moet toch ook kunnen.

Dus zoekt het ook in de begroting. Zoekt het tekort komende geld eventueel in een omslag naar alle burgers via de WOZ, lastig voor sommige partijen maar andere heffingen worden gewoon wel doorgevoerd, zoals precario op waterleidingen, gas en elektra etc. Is dat dan geen belastingverhoging? Wat kost het dan? Schaft de hondenbelasting niet af. Kortom met enige creativiteit moet ook Papendrecht het centrum een extra boost kunnen geven.  Zo zal Papendrecht als winkelcentrum en centrum voor activiteiten aantrekkelijk zijn en blijven. We zullen zien of ik ook een pluim kan gaan geven aan de politiek in Papendrecht?"

Ad Tromp,
Papendrecht.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.