Het PAB verzoekt College om per direct maatregelen te nemen omtrent parkeerproblemen

04 april 2016
Het PAB verzoekt College om per direct maatregelen te nemen omtrent parkeerproblemen

PAPENDRECHT -  Het PAB heeft een brief naar de Gemeenteraad van Papendrecht gestuurd met daarin het verzoek om direct maatregelen te gaan nemen rondom de parkeersituatie in het centrum van ons dorp. Hier een deel van deze brief van het PAB: "De fractie van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) ziet net als de inwoners en ondernemers van Papendrecht de afgelopen jaren de parkeerproblemen in en rond het centrum toenemen. Niet alleen de onmogelijkheid op gezette tijden te parkeren in eigen straat valt daarbij op. Ook de torenhoge kosten van de parkeergarages (hoogste bedrag per inwoner in Nederland) en vooral de ridicule leegstand ervan is menigeen een doorn in het oog.

De gemeenteraad heeft dit vorig jaar ook onderkend en onder andere een motie daartoe aangenomen. De wethouder heeft beloofd met nieuwe voorstellen te komen. Deze zijn inmiddels gepland voor de vergadercyclus van commissie en gemeenteraad in juni dit jaar.

De wereld staat echter ook in Papendrecht niet stil. De parkeerperikelen van vorig jaar worden op dit moment overtroffen door nog meer en ernstiger parkeerproblemen als gevolg van onder andere de verbouwing van het marktplein en de bouwwerkzaamheden aan de Veerweg. En later deze maand komen daar ook de sloop- en bouwwerkzaamheden aan het gemeentehuis nog eens bij.

De bewoners aan diverse straten in en rond het centrum trekken nu aan de bel. Al jarenlang vragen zij om oplossingen. Maar met de huidige bouwwerkzaamheden is er voor hen een verhoogde urgentie onstaan. Parkeren in eigen straat is niet alleen vrijwel onmogelijk geworden op bepaalde momenten. Ook is er geen enkele coulantie van gemeentelijke opsporingsambtenaren als ze een moment noodgedwongen foutparkeren.

De fractie van het PAB onderkent met de inwoners de urgentie van de problemen. Zeker nu de gemeente zelf ook een verantwoordelijkheid draagt voor de huidige bouwwerkzaamheden die eraan ten grondslag liggen. De fractie vindt daarom ook dat de gemeente niet zou mogen wachten met oplossingen tot na de zomer van 2016 (immers: behandeling van de voorstellen van het college pas in juni, daarna nog zeker tot na het zomerreces voordat oplossingen in werking zullen gaan treden!). Gemeente en inwoners moeten zeker in dit al jarenlang slepende dossier zoveel mogelijk in hetzelfde tempo samen oplopen en zeker niet door de nu ontstane extra problemen nog verder uit elkaar worden gedreven." Tot zover een deel van de brief van het PAB.

Het PAB doet in dezelfde brief de volgende vijf voorstellen:
1. De behandeling van de voorstellen van het college, die nu voor juni 2016 op de agenda van commissie en raad staat, wordt indien mogelijk naar voren gehaald. Eventueel door het plannen van een extra gemeenteraadsvergadering.
2. Per direct wordt gestopt met het bekeuren door de eigen gemeentelijke opsporingsambtenaren van bewoners van die straten, die door de parkeerperikelen het meest getroffen worden. Een en ander met inachtneming van het hierna gestelde onder 3, 4 en 5.
3. Mocht het gestelde onder 1. niet mogelijk of wenselijk worden geacht, dan stellen we zo spoedig mogelijk de effectuering van de volgende experimentele maatregelen voor. Maatregelen die vanwege de urgentie net zo lang worden uitgevoerd totdat op de voorstellen van het college is beslist en deze ook daadwerkelijk zijn geëffectueerd in de praktijk:
• voor de beide parkeergarages in het centrum wordt vrij parkeren ingevoerd,
• voor alle straten waar parkeerproblemen zijn (ook nadat vrij parkeren in de parkeergarages is gerealiseerd) wordt vergunningparkeren verplicht gesteld. Uiteraard tegen een slechts gering legestarief.
4. De experimentele maatregelen worden intensief gemonitord en begeleid door de gemeentelijke organisatie. Zo kan er niet alleen snel worden bijgestuurd op basis van gesprekken met inwoners en ondernemers, ook geeft dit praktische informatie en mogelijk nieuwe inzichten.
5. De experimentele maatregelen worden geëvalueerd en vormen input voor een verdere bijstelling van het gemeentelijke parkeerbeleid.

Tot zover de brief en de vragen van het PAB.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.