Jubileum Aubade in Muziektent Dorpsbehoud

25 april 2017 door Hennie van der Zouw
Jubileum Aubade in Muziektent Dorpsbehoud

PAPENDRECHT - Dit jaar is het 30 jaar geleden, dat de aubade weer voor het eerst in de muziektent werd gehouden. De huidige muziektent werd in 1949 gebouwd door Papendrechtse ondernemers, ter vervanging van de houten muziektent, die rijp was voor de sloop. De ondernemers schonken de muziektent aan de gemeente Papendrecht, een mooi cadeau.

Vanaf 1968 werd de aubade gehouden op en bij het bordes van de Bethlehemkerk, het verplichte zingen voor schoolkinderen was inmiddels afgeschaft.

De muziektent werd steeds minder gebruikt en in 1986 besloot de gemeente in de begroting 1500 gulden op te nemen voor sloop van de in slechte staat verkerende muziektent.

Dorpsbehoud ging ‘in de ankers hangen’.  De enige mogelijkheid om de muziektent te behouden: voor 1 gulden kopen van de gemeente met de verplichting de tent in goede staat te brengen en te houden. Het opknappen verliep voorspoedig dankzij gratis medewerking van (opnieuw) ondernemers en dankzij giften, want Dorpsbehoud had daar zelf geen geld voor.

Het toenmalige Oranjecomité was er weliswaar nog niet helemaal van overtuigd, dat het terugbrengen van de aubade naar de muziektent de tanende belangstelling zou kunnen opvijzelen, maar wilde daar eenmalig wel aan meewerken. Zou het niks worden, dan zou de aubade weer terug verhuizen naar het Bethlehemkerk bordes.

’t Was dus heel spannend voor Dorpsbehoud. Er werd vooraf een oproep gedaan in Ken uw Dorp om toch vooral naar de aubade te komen. Op Koninginnedag 30 april 1987 scheen de zon uitbundig, de toen net nieuwe burgemeester R.J.G. Bandell hield zijn eerste openbare toespraak,  vele honderden mensen zongen de vonken uit de keien met oude vaderlandse ‘versies’ en de kinderen kregen – net als vroeger - na afloop wat lekkers, uitgereikt door Dorpsbehoud vrijwilligers. Het Oranjecomité was overtuigd. Daarna werd die belangstelling alleen maar groter. Zelfs bij kou en regen was de ‘harde kern’ altijd aanwezig.

Sinds 2009 zorgt Dorpsbehoud voor een VIP vak met stoelen voor slecht ter been zijnde bezoekers.
Voor Koningsdag 2017 zijn de ‘ouwe versies’ van editie 1987 weer voor d’n dag gehaald. Excelsior zal die begeleiden, hun dirigent Ruud Welle heeft ook de leiding over de samenzang. Natuurlijk is er na afloop een ‘snoepie’ voor de kinderen. Na de aubade zijn er diverse optredens in de muziektent.
Onze enige vraag is: ‘Kommie ok?’  Dorpsbehoud rekent op u,  wenst u een fijne Koningsdag en feliciteert Koning Willem Alexander met zijn 50e verjaardag. Leve de Koning!!

Foto: Koningsdag, de aubade en de muziektent horen onverbrekelijk bij elkaar. Dorpsbehoud, al 30 jaar  trotse eigenaar van de muziektent en initiatiefnemer van het terugbrengen van de aubade naar de muziektent, verwacht u op 27 april om 09.30 uur: Kommie toch zeker ok zinge? (Archief Dorpsbehoud)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.