Boskalis bestelt zelfvarende megacutter

13 april 2017 door Hennie van der Zouw
Boskalis bestelt zelfvarende megacutter

DRECHTSTEDEN - Koninklijke Boskalis Westminster N.V. (Boskalis) heeft een nieuwe zelfvarende megacutter besteld bij IHC Merwede (IHC). Het betreft een zusterschip van de 'Helios' die thans bij IHC wordt afgebouwd en later dit jaar in de vaart wordt genomen. Het nieuwe schip krijgt eveneens een totaal geïnstalleerd vermogen van 23.700 kW, een totaal pompvermogen van 15.600 kW en een maximaal cuttervermogen van 7.000 kW. De nieuwe cutters kunnen in extreem harde grond baggeren op dieptes van 6 tot 35 meter. Het nieuwe schip zal naar verwachting in de loop van 2020 worden opgeleverd. 
 
Een cutter (snijkopzuiger) baggert terwijl het vaartuig verankerd is met behulp van spudpalen en ankers. Bij deze techniek wordt krachtig snijden gecombineerd met zuigen. Een cutter wordt met name daar ingezet waar de grond hard en compact is. Het gebaggerde materiaal wordt soms in beunschepen geladen maar wordt meestal via een persleiding afgevoerd.

Bron afbeelding: Boskalis.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.