Dick de Wit:"Bezuiniging kinderboerderij mist doel"

03 juni 2013
Dick de Wit:"Bezuiniging kinderboerderij mist doel"

PAPENDRECHT - Afgelopen donderdagavond stond er in de vergadering van de commissie Samenleving het onderwerp "kinderboederij" op het programma.

Dick de Wit was hierbij aanwezig en stuurde Papendrecht het onderstaande verslag:

"Het was weer een 'aardige' agenda voor de commissieleden, waarvan ik alleen het agenda-punt de "goedkeuring van het businessplan en het instemmen met het beschikbaar stellen van een investeringskrediet van € 575.000 voor een nieuwe duurzame kinderboerderij" wil belichten.
 
Er ligt een maar liefst 66 pagina's tellend businessplan voor. Een plan dat uitsluitend nieuwbouw belicht en een plan dat slechts toewerkt naar nieuwbouw met kreten als: "de huidige gebouwen van de kinderboerderij zijn sterk verouderd en verkeren in slechte staat. Op dit moment voldoen de gebouwen niet aan de huidige wettelijke (let wel: wettelijke; dW) eisen voor zowel dierenwelzijn, als arbeidsomstandigheden". Als je dit toch leest zou de kinderboerderij toch onmiddellijk moeten sluiten. Maar zo erg schijnt het nou ook weer niet te zijn. Echter om eens te onderzoeken wat renovatie nou kost, daar vraagt niemand naar.
Ook gaat niemand in op het foeilelijke ontwerp van het NME (natuur- en milieu educatie) gebouw. Het futuristische ontwerp van de kinderboerderij als glazen huis, krijgt weinig aandacht, behalve van Ad Tromp. In zijn inspreekronde benadrukt hij dat hij dieren niet alleen wil zien, maar ook kunnen voelen en zelfs ruiken en dat gaat moeilijk als de dieren achter een glazen wand zitten. In het glazen huis worden alle, nou ja, alle, dieren gehuisvest. De charme van de huidige boerderij is juist dat de dieren over het gehele terrein verspreid zijn. Dat is in het voorliggende ontwerp niet meer mogelijk omdat een gedeelte van het terrein als speelweide wordt ingericht (kunnen de kinderen lekker met speelgoeddieren spelen) en er komt een grote tuin. He ontwerp heeft mijns inziens niets meer van een boerderij, maar heeft eerder iets weg van een soort pretpark: de kinderen kunnen er iets eten, iets drinken, ze kunnen er zelfs draadloos internetten, ze kunnen er spelen, ze kunnen de tuin bekijken en o ja, ze kunnen er ook nog naar een paar dieren kijken.
 
Veel tijd wordt besteed aan de beroepskrachten, die in het businessplan van 2 2/3 fte naar 2 fte. In het organogram wordt gesproken van 3 beroepskrachten (naar mijn mening 1 fulltime kracht en 2 deeltijd krachten), maar commissieleden en wethouder spreken liever over fte, zonder rekening te houden met feit dat je het over mensen hebt. De wethouder durfde, zonder van kleur te verschieten, zelfs te stellen dat het huidige personeel volledig op de hoogte is c.q. wordt gehouden van hun (toekomstige) positie. Je moet maar durven de waarheid zoveel geweld aan te doen!
 
Gelukkig werden er die avond ook nog enige kritische vragen gesteld door de commissieleden. Die kwamen (vooral) van de VVD. Ook de PvdA liet zich van haar beste kant zien. Complimenten waren er van mijn kant voor de heer De Kraker (SGP), die als enige commissielid doorhad dat de gemeente een dikke ton overhead aan de kinderboerderij in rekening bracht. Zelfs het PAB had enige betekenisvolle vragen aan de wethouder. Dat Groen Links helemaal om was en bereid was de wethouder te steunen, verbaasde mij ten zeerste.
Zoals te doen gebruikelijk had onze ozo aaibare knuffelbeer, Wethouder Kees Koppenol -lijst Lammers knuffelde hem zelfs staande de vergadering- weer allerlei nietszeggende antwoorden en hij presteerde het zelfs, heel opportunistisch, te stellen dat hij geen nieuw stichtingsbestuur zoekt, alvorens de raad instemt met het door hem gevraagde krediet voor nieuwbouw. Ach ja, je moet maar durven! Dat hij een alle kanten rammelend ontwerp statuut voor de nog op te richten stichting, had voorgelegd, verbaasde mij niets; gelukkig hadden enkele commissieleden ook door dat er in dat concept veel niet klopte.
 
Het college wil een ton bezuinigen op de kinderboerderij. Dat lukt door de kinderboerderij onder te brengen in een zelfstandige stichting, waardoor de gemeente geen overhead meer in rekening kan brengen. Dat scheelt de gemeente dus een ton aan inkomsten, die zij elders dus weer terug moet vinden. De bibliotheek heeft de bezuinigingen al ervaren, evenals de Willem. De kinderboerderij bespaart echter per saldo practisch niets. Aan de beurt zijn nu Jeugdcentrum Interval en het zwemmen. Powerpark vindt nog maar één keer in de twee jaar plaats. Als u wilt dat uw kind met een zwemdiploma van de basisschool komt, moet u wel de portemonnaie trekken, kosten? € 395 voor een turbo-cursus zwemmen! Neen, dan kan je beter de Markt voor € 1.000.000 renoveren (zouden er ook nog plantenbakken komen?). Gelukkig zijn de gemeenteraadsleden al op excursie geweest naar Etten-Leur, Breda en Tilburg om daar de inrichting van een aantal pleinen te bekijken.
 
Tot slot, zowel Ad Tromp als ondergetekende hadden veel, heel veel tijd en energie gestoken in hun inspraakronde. Dan is het frustrerend te ervaren dat je halverwege je betoog moet stoppen, omdat je tijd -5 minuten- erop zit. Gelukkig mag je in je tweede termijn -3 minuten- weer verder. De raad zou er goed aan doen om die tijd eens wat op te rekken naar 10, respectievelijk 5 minuten, alhoewel, gelet op de interesse van de commissieleden richting insprekers, misschien ook weer niet zo'n goed idee. Als inspreker vraag je je in dat verband namelijk wel eens af: "waar doe ik het voor?"

Dick de Wit

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.