Ingezonden brief:"Kinderboerderij Papenhoeve: een echte soap?"

25 maart 2013

PAPENDRECHT - Ingezonden brief door Dick de Wit:

"Op vrijdag 8 maart j.l. was ik (toevallig) aanwezig bij de perspresentatie van het stichtingsbestuur van de kinderboerderij. Vol verve oreerde onze o zo aaibare wethouder Koppenol dat er een splinternieuwe, duurzame kinderboerderij komt (volgens mij moet de gemeenteraad het benodigde krediet nog goed keuren) en dat hij een stichtingsbestuur had kunnen samenstellen. In tegenstelling tot allerlei publicaties in de media, zou dat stichtingsbestuur volgens beoogd voorzitter Wim Versteeg uit vijf personen bestaan. Een paar dagen later is datzelfde stichtingsbestuur al weer ter ziele, omdat GroenLinks wat kritische geluiden richting Wim Versteeg had laten horen.
Nu begint zo langzamerhand de hele kwestie "kinderboerderij" naar mijn mening steeds meer op een succesvolle soap te lijken, waarbij producties als Peyton Place en GTST simpelweg verbleken.

De Papendrechtse coalitie in de Gemeenteraad -kennelijk nog steeds onbekend met de term dualisme- ging op dinsdag 12 maart 2013 tijdens "de burger ontmoet de politiek" in het gemeentehuis, weer als één man achter wethouder Koppenol staan, een wethouder nota bene die verzuimd had de raad tijdig mede te delen dat hij een stichtingsbestuur op het oog had, sterker nog dat hij -om in het in dierentermen te zeggen-  al bij elkaar gescharreld had.

Opvallend vond ik die twaalfde maart de ontmoeting met de politiek. Opvallend omdat Jacobiene Geel die avond uitstekend leidde, maar zeker ook opvallend om te ervaren hoe weinig de Papendrechtse politici over parate kennis beschikken. Voorbeelden: de heer Hoogeveen van het PAB beweert stellig dat over de beloning van het personeel van de kinderboerderij ook nog eens 90% aan sociale lasten e.d. voor rekening van de gemeente komen, de heer Van der Valk (VVD) kende de loonsom van die medewerkers niet eens, maar beweerde met droge ogen wel dat er twee mensen van de kinderboerderij ontslagen moesten worden om vervolgens mede te delen dat zijn partij echt voor werkgelegenheid staat!

Ook de heren Stremler (PAB) en De Graaf (VVD) zijn van de onderhavige loonkosten niet op de hoogte, terwijl het PAB bij een vorige vergadering ten gemeentehuize nog stellig beweerde onze Papenhoeve met talloze andere kinderboerderijen in den lande te hebben vergeleken, die allemaal veel goedkoper geexploiteerd worden. Nou is het PAB toch niet zo honkvast: nog niet zo lang geleden, verkwanselde die partij haar standpunt over het Slobbengors en stond bebouwing ten behoeve van Fokker daar toe. Ook bij het CDA is men kennelijk niet op de hoogte van de werkelijke kosten van de kinderboerderij en maakt vooral de heer Lichtenberg zich drukker om zijn wethouder Koppenol en het afgetreden stichtingsbestuur, dan eens wat kritische geluiden richting die stuntelende wethouder te laten horen. Maar wel de oppositie aanvallen!

Vreemd is het in dat verband dat twee betrokken inwoners -Ad Tromp en ondergetekende- kennelijk meer weten van de exploitatie van de kinderboerderij dan de coalitie in de Papendrechtse gemeenteraad. Beiden hebben wij al talloze malen onze ongerustheid over de gehele gang van zaken met betrekking tot de kinderboerderij nieuwe stijl uitgesproken, zonder dat die coaltie (PAB, VVD, CDA, CU en D 66) zich daarvan ook maar iets aantrok. En zo zijn we weer terug bij af en kunnen PvdA, Groen Links, SGP en lijst Lammers, als waren zij Don Quichotte, weer optornen tegen een coalitie die naar mijn, bescheiden, mening niet openstaat voor enige kritiek, laat staan voor argumenten.

Terug naar de inloopavond. De heer Stoop ergert zich aan een stapel bouwspullen op het bouwterrein van Vorm Bouw aan de Slobbengorsweg. Hij had hiervoor wethouder Koppenol volgens zijn zeggen al talloze malen aan zijn jasje getrokken, echter tot heden zonder resultaat. Thans zegt diezelfde wethouder: "(.......) Ik zal er boven op zitten." Dat zal dan ook wel gebeuren, mijnheer Stoop, en ik zie het al voor me: de heer Koppenol zittend als 'le Penseur" van Rodin op een stapel stenen en ik hoor hem denken: "Ik zal maar een paar capabele mensen zoeken die een stichtingsbestuur gaan vormen en dan....". Oh, nee laat ik maar ophouden.

De dame die tijdens de inloopavond vroeg waar de plantenbakken van de Markt waren gebleven kreeg evenmin een bevredigend antwoord op haar vraag. Wellicht weet ik het antwoord, mevrouw. Ik ben bang dat ik die plantenbakken op de gemeentewerf heb zien staan en bij enige navraag bij een welingelichte bron werd mij bevestigd dat die bakken daar inderdaad hebben gestaan en dat zij met beplanting en al inmiddels zijn vernietigd.....
Ach, zo al met al was het een amusante avond, opgesierd met een hapje en een drankje en waaruit naar mijn mening bleek, dat je de Papendrechtse politiek niet al te serieus moet nemen. Dat vond Kees Thies ook in zijn kolom in het AD van 13 maart 2013, waarin hij onder andere stelde: "(.....) Deze lasagna bevat vlees dat afkomstig is uit de failliete boedel van kinderboerderij Papenhoeve, die ten onder ging aan bestuurlijk amateurisme en kinderachtig gekrakeel."

Dick de Wit 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.