Herman Nieuwstraten van Werkbank Drechtsteden: 'Ik gun iedereen een kruiwagen'

07 april 2017 door Hennie van der Zouw
Herman Nieuwstraten van Werkbank Drechtsteden: 'Ik gun iedereen een kruiwagen'

PAPENDRECHT/DRECHTSTEDEN - Donderdag 6 april vierde de Stichting Werkbank Drechtsteden haar 1-jarig bestaan. Voor werkzoekenden en werkgevers werd een speciale Meet & Greet georganiseerd. Bij de Werkbank komen werkzoekenden uit de hele regio voor een steuntje in de rug op zoek naar een dagbesteding, baan of eigen bedrijf.

De ruimte waar de wekelijkse bijeenkomsten van de Werkbank plaatsvinden, boven Vermeij aan de Kattenstaart 2 in Papendrecht, is gezellig ingericht. Precies waar het voor bedoeld is. Een paar tafels aan de rand om achter de computer te kunnen werken en een paar zitgedeeltes voor ontmoeting. Bij de aanvang van het feest is het al gezellig druk. Ook burgemeester Aart-Jan Moerkerke is aanwezig. Hij brengt een bezoek aan 85 plaatsen in Papendrecht om zo een goed beeld van de stad te krijgen. Hij gaat langs bij bewoners, instellingen en bedrijven. Er gebeurd veel in Papendrecht vindt hij. Bijna iedereen is ook positief over de stad en blij dat ze er wonen, is zijn bevinding. Verder was de burgemeester geïnteresseerd in het ontstaan van de Werkbank en bracht een lekkere taart mee.

Honderdvijftig sollicitanten
Ook Hiba, één van de vrijwilligsters, gaat rond met zelfgemaakte taart. Ze is tolk en vertaalt elke maand van het Nederlands naar Arabisch en andersom. Papendrechter Rieck is één van de werkzoekenden. Hij werkt soms voor een communicatiebureau, maar dat is niet genoeg. Hij heeft een grafische achtergrond en HBO-kunstacademie gestudeerd. “Daar is weinig werk in te vinden”, vertelt hij. “Als er een vacature is komen er veel mensen op af. Laatst was ik één van de honderdvijftig sollicitanten. Je moet mazzel hebben of iemand kennen. Ze vragen jaren ervaring en dat je Chinees kent bij wijze van spreken en bij winkelbaantjes zoeken ze jonge mensen. Een hoop mensen uit mijn klas die zijn afgestudeerd doen nu iets anders, zoals werk in een lampenzaak, bij Mac Donalds of ze werken voor zichzelf. Ik ben nu bezig met open sollicitaties. Daar heb ik goede reacties op gehad.”

Rieck heeft veel gesolliciteerd het afgelopen jaar. “Pfoe”, zegt hij met een zucht. Je ziet hem denken en mompelt: “Tientallen keren.” Rieck is geholpen met de Werkbank. “Het gezellige is dat je kan binnenkomen wanneer je wil en tegelijkertijd kan zoeken naar een baan. Het is makkelijk om binnen te lopen en erover te praten. Als je vragen hebt kun je hier terecht. Mijn CV en LinkedIn profiel zijn hier verbeterd en ik laat mijn sollicitatiebrieven zien. Je moet het zelf doen met werk zoeken. Maar je kan er hier over praten.”

Problemen oplossen
“Het voorziet in een behoefte”, vertelt de voorzitter Herman Nieuwstraten. “Er komen elke week tussen de zes en vijftien nieuwe bezoekers binnenlopen. Zij lopen vaak tegen sociale problemen op. Dat moet eerst worden opgelost, voordat iemand stabiel aan het werk kan. We hebben al redelijk wat probleempjes opgelost. We hebben een aantal vrijwilligers met specifieke kennis, dat is ook heel belangrijk. De sociale teams en andere instanties weten ons te vinden, we krijgen veel doorverwijzingen. Het is een wisselwerking.”“Bezoekers komen uit alle Drechtsteden”, vertelt Herman. “Bij binnenkomst vertellen ze hun verhaal en vragen bijvoorbeeld: “wil je naar mijn CV kijken?” Of iemand heeft moeite met sollicitatiegesprekken. Dan is er een vrijwilliger die gaat oefenen met een sollicitatiegesprek. We leveren maatwerk. Wat heb je nodig en hoe gaan we dat doen. We weten zeker dat via de Werkbank achttien mensen een baan hebben gevonden. Soms zijn ze een paar keer geweest en gemotiveerd geraakt en hebben zo een baan gevonden.”

Kruiwagen
“Ik heb zelf ook een paar keer een kruiwagen gehad”, vertelt Herman over zijn motivatie. “Dat gun ik iedereen. Onze beloning is de blije gezichten. De combinatie van kennis van de vrijwilligers en mijn netwerk, maken het zo mooi.”

Renate uit Papendrecht is komt sinds vorig jaar bij de Werkbank toen ze nog werkzoekend was. Ze heeft gemerkt dat de markt weer wat aantrekt en heeft inmiddels een baan als officemanager. Al is dat niet direct via de Werkbank. “Iedere week kwam ik voor een praatje. Er is gekeken naar mijn CV. Ik kreeg hier de bevestiging dat ik goed bezig was. In die zin heb ik er wel wat aan gehad. Als je boven de vijftig bent wordt het heel lastig werk te vinden. Als ik nu geen baan had gevonden, had ik mijn huis kunnen verkopen. Ik heb een half jaar naar werk gezocht. Dat valt nog mee. Hoe langer je zoekt hoe moeilijker het wordt. Het wordt een gat op je CV.”

De werkbank ik elke week op donderdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Verder worden er regelmatig workshops gegeven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.