Leerlingen de Willem zeer succesvol in Unicef Kinderrechten Debattoernooi

04 april 2017 door Hennie van der Zouw
Leerlingen de Willem zeer succesvol in Unicef Kinderrechten Debattoernooi

PAPENDRECHT - Zaterdag 1 april werd het Unicef Kinderrechten Debattoernooi gehouden in Arnhem, het enige landelijke onderbouwtoernooi. Het Willem de Zwijgercollege deed met twee teams mee.

Er werd gedebatteerd over de stellingen:
• Het moet verboden worden om vrijwilligerswerk met kinderen in het buitenland te organiseren
• Aanmeldcentra voor asielzoekers binnen Europa zijn beter dan aanmeldcentra buiten Europa
• Kinderen moeten verplicht worden kikkerbilletjes te eten (1 april)
• de improvisatie stelling: Klasgenoten moet je altijd accepteren op snapchat

Met enthousiasme, overtuigingskracht en veel originaliteit werden de stellingen verdedigd en omvergeworpen. Dat deden beide teams zo goed, dat team 2 uit klas 2 en 3 vwo/gymnasium twee van de drie debatten won en team 1 uit klas 1 en 2 mavo/havo alle debatten. Zij behoorden zelfs tot de beste acht teams en wonnen hiermee de prijs: meedoen aan Klein Prinsjesdag op 15 september in de Ridderzaal.

Dat de Willem nu al voor het derde jaar op rij aan dit officiële debat in Den Haag kan meedoen, is een succes, waar de leerlingen van D-bate niet op durfden te hopen. De trainingen onder de bezielende leiding van docente Eveline Bergwerf en oud-debaters Dylan en Irem hebben hier zeker aan bijgedragen.

Daarnaast werd de speech van brugklasser Chris uitgekozen als een van de drie beste speeches van Nederland. Ze werd uiteindelijk nèt niet de Koningin van de Jeugd, maar zij is de Kroonprinses van de Willem. Saillant détail: de voorzitter van Unicef Nederland kreeg tranen in haar ogen bij het horen van Chris’ zelfgemaakte en hartverscheurende verhaal over kindsoldaten.

Zo werd 1 april voor D-bate van de Willem een onvergetelijke dag.
En de dames van team 1 hebben genoeg tijd om een chique jurkje en een bijpassend hoedje uit te zoeken voor 15 september.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.