Debatteam Willem de Zwijgercollege en politici gaan de discussie aan op ‘Kleine Prinsjesdag’

08 september 2015

PAPENDRECHT - Op Kleine Prinsjesdag, op de vooravond van Prinsjesdag, debatteren politici en scholieren in de Ridderzaal in Den Haag over Kinderrechtenthema’s die belangrijk zijn voor jongeren. Ook leest de Koning van de Jeugd, de 15-jarige Stijn Harder uit Bloemendaal, namens alle jongeren van Nederland zijn zelfgeschreven Troonrede van de Jeugd voor. UNICEF Nederland organiseert Kleine Prinsjesdag om jongeren de kans te geven hun stem te laten horen. Kleine Prinsjesdag vindt plaats op vrijdag 11 september om half 9 ’s ochtends.

Van vrijwel alle grote partijen zijn Kamerleden aanwezig op 11 september om met de scholieren te debatteren over vreemdelingenbeleid, jeugdstrafrecht, kinderarbeid en jongerenparticipatie. Zij doen dat aan de hand van prikkelende stellingen waarover de aanwezigen in de zaal ook mee kunnen stemmen. Deze onderwerpen komen deels uit het in juni gepubliceerde Jaarbericht Kinderrechten 2015. Ook staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Martin van Rijn is aanwezig. De Koning van de Jeugd, Stijn Harder, zal hem vragen stellen.

In zijn zelfgeschreven Troonrede komt Stijn met aanbevelingen hoe de overheid de situatie van kinderen in Nederland en daarbuiten kan verbeteren. Hij werd als Koning van de Jeugd op 28 maart gekozen tijdens de voorrondes van Kleine Prinsjesdag in Arnhem. “Kinderen zijn deel van de samenleving en onze mening doet ertoe”, zegt Stijn.”Allerlei problemen gaan ons aan en dan is het toch ook logisch om ons te vragen wat we ervan vinden?”

Het debatteam van het Willem de Zwijgercollege uit Papendrecht kwam op die 28e maart met zeven andere scholen uit Gouda, Deventer, Utrecht, Den Bosch, Hilversum, Zeist en Amsterdam als winnaar uit de bus; er waren zesenvijftig deelnemende teams.
Deze scholieren gaan het debat aan met de Kamerleden.

Martijn Vos, die vorig jaar debatteerde namens het Utrechts Stedelijk Gymnasium, legt uit waarom hij meedeed. “Het is bijzonder om elkaars standpunten te zien en vanuit alle hoeken te kunnen bekijken waarom iets zo belangrijk is. Dan kom je uiteindelijk tot de beste conclusie.”

Tijdens Kleine Prinsjesdag zal een jury, bestaande uit UNICEF-directeur Jan Bouke Wijbrandi en Wies Ruyters, lid van het UNICEF Jongerenpanel, Else van Nieuwkerk van het Nederlands Debat Instituut, en Kinderombudsman Marc Dullaert, de debatten beoordelen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.