Schapen met blauwe billen op 'De Papenhoeve'

31 maart 2017 door Hennie van der Zouw
Schapen met blauwe billen op 'De Papenhoeve'

PAPENDRECHT - Als u op ‘De Papenhoeve’ bent geweest, heeft u waarschijnlijk gezien dat een aantal schapen met blauwe billen rondloopt. Dit heeft alles te maken met de logeerpartij van een ram die in oktober en november op onze boerderij te gast is geweest. Hij is niet zomaar geweest. Hij had de belangrijke opdracht om onze schapen te dekken.

Om nu te weten welk schaap is gedekt, krijgt de ram een tuigje om zijn buik met daarin een stuk vet kleurkrijt. Op onze boerderij is daarvoor de kleur blauw gebruikt. Als de ram het vrouwtjesschaap gaat dekken, wordt automatisch het stuk kleurkrijt tegen het vrouwtje aan gedrukt en geeft dit gekleurde billen bij het vrouwtje. Soms gaat het niet goed en heeft een schaap blauwe vlekken op andere plaatsen dan de billen. Dan is het schaap natuurlijk niet gedekt.

Gekleurde billen betekent dus dat een schaap gedekt is en dat er wellicht lammetjes geboren gaan worden. Als er meerdere rammen zijn om de schapen te dekken, krijgt iedere ram een andere kleur in het tuigje om zijn buik. Hierdoor kan altijd worden gezien welke ooi door welke ram is gedekt. Bij ons op ‘De Papenhoeve’ is er echter maar 1 ram te gast geweest. En nu, 5 maanden later, zijn de eerste 2 lammetjes van moederschaap ‘Happy’ volledig op natuurlijke wijze geboren. En weer zijn het 2 zusjes, net als vorige week de 2 lammetjes van geit ‘Nouka’.

En de blauwe billen? Die verdwijnen weer zodra de schapen van hun wintermantel worden ontdaan.

Door Adrie van den Adel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.