Koninklijke Onderscheiding voor Ron Coppenrath

16 maart 2017 door Hennie van der Zouw
Koninklijke Onderscheiding voor Ron Coppenrath

PAPENDRECHT - Burgemeester Moerkerke speldde donderdag 16 maart om 12.30 uur in het Apollo hotel in Papendrecht een Koninklijke Onderscheiding op bij de heer R. (Ron) Coppenrath. Hij werd onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten voor de sport in Nederland en voor paralympische sport in het bijzonder.

Ron Coppenrath (7 november 1949, Rotterdam) liep in 1982 door een ernstig ongeval met zijn vrachtwagen een dwarslaesie op, kwam in een rolstoel terecht en werd afgekeurd voor de arbeidsmarkt. In zijn rehabilitatieperiode maakte hij kennis met rolstoelbasketball. Hij startte een carrière als speler die duurde van 1983 tot 1994. Daarna werd hij scheidsrechter en vervolgens wedstrijdsecretaris, penningmeester en later voorzitter van Sportclub Antilope in Utrecht.

Voor de Europese Zone van de Internationale Rolstoelbasketball Federatie was hij verantwoordelijk voor de organisatie van de Europacup-competities. In 1995 werd hij secretaris-generaal van de International Wheelchair Basketball Federation Europe. In die functie speelde hij een centrale rol in de ontwikkeling van rolstoelbasketball in Europa. Tot op heden zet hij zich onder meer in om Oost-Europese landen bij de sport te betrekken. Coppenrath was daarnaast (van 2002 tot 2014) bestuurslid van de mondiale organisatie en voorzitter van de competitiecommissie. Nog steeds is hij financieel administrateur van IWBF Europe en een belangrijke vraagbaak.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.