Investeringsbereidheid neemt toe: 4 tips voor investeren via crowdfunding

01 maart 2017

PAPENDRECHT - Goed nieuws voor ondernemers: de investeringsbereidheid van het midden- en kleinbedrijf trekt aan. De bedrijfsinvesteringen liggen weer op het niveau van 2008. Uit onderzoek van de ING Investeringsbarometer kwam naar voren dat de bereidheid om te investeren nu vooral bij het kleinbedrijf (tot 50 werknemers) toeneemt. Eind 2015 trok de investeringsbereidheid bij middelgrote bedrijven (50 tot 250 werknemers) al aan. De grootste investeringen worden gedaan in de industrie, bouw en groothandel. Maar ook in de agrarische sector, zakelijke diensten en horeca wordt een toename tussen de vijf en tien procent verwacht dit jaar.

De investeringen van ondernemers komen voornamelijk voort uit eigen middelen of een bankinvestering, vooral voor werkkapitaal en de aanschaf van bedrijfsmiddelen. Bankinvesteringen worden vooral gebruikt voor de aanschaf of verbouwing van een bedrijfspand. Van alternatieve investeringsmogelijkheden zoals crowdfunding wordt nog weinig gebruik gemaakt. Toch is dit een interessante manier om projecten te financieren. Uit de sterke groei van bijvoorbeeld peer-to-peer financieringsplatform Funding Circle vorig jaar, valt te zien dat deze wijze van financieren toch langzaam maar zeker meer terrein wint.

4 tips voor investeren via crowdfunding

Mocht je het interessant vinden met je bedrijf een crowfund-investering te maken dan is het goed de volgende tips in het achterhoofd te houden:

1. Uitkiezen van een geschikt project

Het is verstandig het project en de ondernemer onder de loep te nemen voordat je een investering doet. Ook het onderzoeken van mede-investeerders en de projecten waar ze verder nog in geïnvesteerd hebben levert vaak nuttige kennis op over de levensvatbaarheid van het project. In de omgeving Papendrecht zijn organisaties zoals CJBD (Contact Jonge Bedrijven Drechtsteden) en Port of BUSINESS goede netwerken om een idee te krijgen van ondernemers in de regio en hun plannen.

2. Spreid je kansen

Investeren blijft risicovol. Of je nu belegt of in een crowdfundingproject investeert; je kunt er nooit zeker van zijn dat je (iets van) je ingelegde kapitaal terug gaat zien. Een manier om de risico`s te beperken is door kleinere bedragen in meerdere crowdfundingprojecten te investeren. De mate van betrokkenheid en invloed op het crowdfundingproject is vaak afhankelijk van de hoogte van je investering. Mocht je belangstelling hebben en het interessant vinden mee te beslissen dan is een grote investering vaak een logische bijkomstigheid.

3. Gebruik je netwerk en expertise

Mocht je het interessant vinden een grote investering in een crowdfundingproject te doen dan kan het geen kwaad ook je eigen netwerk aan te boren om het project een boost te geven. Vooral wanneer je contacten hebt in de sector waar de ondernemer zich in begeeft. Ook kan het zowel voor de investeerder als de ondernemer prettig zijn om elkaar ook buiten het crowdfundingplatform te ontmoeten om zo het vertrouwen te vergroten en een beter beeld te krijgen hoe je als ondernemer het beste ondersteuning kan bieden. Belangrijk is wel om niet op de stoel van de ondernemer te gaan zitten en het project over te nemen. Wanneer er vragen zijn of hulp gewenst is, dan is het aan de ondernemer om jou op te zoeken.

4. Stap niet te vroeg uit het project

Het is natuurlijk altijd goed om na te denken over een exit-strategie. Wanneer het project voldoende heeft opgebracht, is het als investeerder zijnde raadzaam na te gaan of het tijd is om eruit te stappen of te wachten tot een externe partij het project of de onderneming opkoopt. Maar wees niet te ongeduldig; ondernemers hebben tijd nodig om omzet te draaien met het project.

Hoewel het dus nu nog een kleine groep investeerders is die via crowdfunding ondernemers ondersteunt, wordt er dit jaar een verdere groei van de financiering via crowdfunding verwacht. Met name door de toenemende terughoudendheid van banken om leningen te verschaffen aan het midden- en kleinbedrijf, zullen alternatieven zoals crowdfunding niet alleen voor maatschappelijke projecten, maar ook voor de zakelijke markt steeds populairder worden.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.