Tovertafel voor bewoners zorgcentrum De Waalburcht

24 februari 2017 door Hennie van der Zouw
Tovertafel voor bewoners zorgcentrum De Waalburcht

PAPENDRECHT - Bewoners van zorgcentrum De Waalburcht in Papendrecht hebben donderdag 23 februari de Tovertafel in gebruik genomen. De Tovertafel is een interactief spel, waardoor bewoners met dementie gestimuleerd worden om te bewegen. De Tovertafel kon worden aangeschaft dankzij een donatie van de sponoren aan de Stichting Vrienden van Stolpehove.

Feestelijke onthulling
De Tovertafel werd symbolisch overhandigd op de Hooizolder van De Waalburcht. De projector hing al eerder aan het plafond, maar deze dag werd hij officieel in gebruik genomen. Naast de bewoners, de teamleider en medewerkers van De Waalburcht, waren leden van de Stichting Vrienden van Stolpehove, waaronder voorzitter André Vogel, bij dit bijzondere moment.

De Tovertafel
‘De Tovertafel is geschikt voor mensen met dementie’, zegt Marrie Cornelisse, teamleider in De Waalburcht. ‘Met de Tovertafel worden bewoners uitgedaagd om meer actief te zijn, zowel met lichaam als met geest. De Tovertafel is een projector waarmee licht op een tafel wordt geprojecteerd. De lichtprojecties reageren op de beweging van handen en armen, waardoor de bewoners met dit licht kunnen spelen. Als er bladeren geprojecteerd worden, kunnen bewoners deze van tafel vegen. Vissen gaan sneller zwemmen en een bal springt weg als de tafel wordt aangeraakt. Ook komen er spreekwoorden en oude liedjes tevoorschijn.’

Erg blij
De Stichting Vrienden van Stolpehove heeft dankzij een donatie van sponsoren, de Tovertafel aan De Waalburcht geschonken. Cornelisse: ‘Omdat dementie ervoor zorgt dat het fysieke, mentale en emotionele welbevinden snel achteruit gaat, is beweging belangrijk. Daarom hebben we het verzoek gedaan aan de Stichting Vrienden van Stolpehove voor de aanschaf van de Tovertafel. We zijn erg blij met deze schenking. Op deze manier kunnen we met onze bewoners op een creatieve manier bezig zijn met bewegen.’

Foto: De Tovertafel werd in De Waalburcht symbolisch overhandigd door mevrouw Teeuwisse, bewoonster van De Waalburcht en André Vogel, voorzitter van de Stichting Vrienden van Stolpenhove. (Bron foto: Rivas)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.