PAB: Budgetrecht Raad onder druk

23 februari 2017 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Van het PAB kregen we het volgende bericht over de problemen omtrent het budgedrecht van de raad van Papendrecht: "Het budgetrecht van de Raad staat sterk onder druk door een recente beslissing van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die heeft mede namens minister Plasterk negatief beslist op ons verzoek tot Kroonvernietiging van een besluit eind 2015 van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid inzake de (voor)financiering van de opvang van vluchtelingen. Onterecht wat ons betreft, omdat wij als raadsleden hierover gaan en niet de burgemeesters in een regionaal algemeen bestuur.

Casus in het kort (in herinnering)
Op 25 november 2015 heeft de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid besloten om de opvang van asielzoekers in enkele gemeenten (voor) te financieren. Het budgetrecht ligt echter niet bij de burgemeesters in een algemeen bestuur, maar bij de raadsleden in de afzonderlijke gemeenteraden in de Veiligheidsregio. En alle gemeenteraden hadden het geld in 2015 al anders bestemd. Vooral voor het opvangen van de grote bezuinigingen op de basis-veiligheidstaken in de regio. In dat budget is een gat van € 323.000 geslagen.

Genoeg reden voor de fractie van het PAB om, nadat onderhandelingen in de regio op niks zijn uitgelopen, het besluit in oktober 2016 ter vernietiging voor te dragen bij de Kroon. Na een eerste uitstelbrief van minister Plasterk ligt er nu een antwoord van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Zijn conclusie is dat het besluit niet wordt voorgedragen voor vernietiging door de Kroon.

Het beleidsmatige antwoord van de NCTV doet echter geen recht aan onze formeel-juridische vraag. Als bestuurders in de regio het eerder door de Raad gegeven budget naar eigen goeddunken anders kunnen bestemmen is er bovendien sprake van een gevaarlijk hellend vlak.

Breed licht op de zaak
Er is geen mogelijkheid van bezwaar of beroep tegen de beslissing van de NCTV. Toch zou iedereen zich bewust moeten zijn van de druk op het budgetrecht van de Raad. En er zijn of haar licht over moeten laten schijnen. Met het oog daarop is de beslissing van de NCTV en onze reactie daarop aan minister Plasterk breed verzonden aan journalisten, politici, bestuurders en wetenschappers." Tot zover het bericht van het PAB omtrent het budgetrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.