Tutorproject op Willem de Zwijger College een succes.

26 januari 2017 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - Sinds dit schooljaar kunnen leerlingen op het Willem de Zwijger College hulp vragen van een leerling uit 5 of 6 vwo. In dit ‘tutorproject’ werken op dit moment 16 koppels aan vakken als wiskunde, scheikunde, economie, Nederlands en Engels. We spraken met Joosje en Jesse, twee tutoren en Yaren en Kavita, hun leerlingen.

Kavita uit 2 havo zit er stralend bij: na zes keer een uur werken met Jesse haalde ze onlangs voor het eerst een voldoende voor een proefwerk wiskunde. Volgens Joosje komt dit omdat leerlingen uit eigen ervaring weten wat de knelpunten zijn in een vak. Jesse vult aan: “Ik zie meteen waar het probleem zit, want dat had ik vroeger zelf ook”. En Yaren uit 4 havo doet de mooie uitspraak: “Leerlingen snappen leerlingen beter”.

Beide tutoren zeggen dat ze zelf ook weer beter zijn geworden in wiskunde. Joosje: “Als je het uitlegt snap je het zelf ook beter.” Ze zien dit werk dan ook niet als het zoveelste bijbaantje. Beiden vinden het leuk hun leerlingen te helpen en Jesse is misschien nog wel trotser op de voldoende van Kavita dan zij zelf. Beide leerlingen biechten ook op dat ze nu meer tijd in wiskunde stoppen; maar dat is vooral omdat ze nu ook weten dat ze het kunnen.

Een coördinator van de huiswerkklas van de school brengt tutoren en leerlingen bij elkaar; daarna wordt de overeenkomst voor de hulp tussen beide leerlingen gesloten. Soms vindt het werk bij de leerling thuis plaats, mar de koppels kunnen ook altijd op school terecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.