Overzicht sloop en opbouw toren Grote Kerk

06 november 2003
Overzicht sloop en opbouw toren Grote Kerk

PAPENDRECHT - De toren van de Nederlands Hervormde kerk aan de Kerkbuurt in Papendrecht is onlangs gesloopt en er is weer een nieuwe toren geplaatst, dit op het dak van de kerk. De gemeente Papendrecht was eigenaar van de toren en besloot tot sloop over te gaan omdat de restauratie bijna een kwart miljoen euro zou kosten, terwijl er geen garantie was op blijvend herstel. De kerk is nu teruggebracht in de staat van 1891 en is nu bijzonder fraai geworden.

De Papendrechtse Hobbyclub voor ouderen en gehandicapten maakte vorig jaar een prachtige realistische maquette van de nieuwe kerk. Om uit de kosten te komen moest ruim 36.000 euro bespaard worden. Er stonden zóveel vrijwilligers de kerkvoogdij ter beschikking dat zij bij elkaar al méér bespaard habben dan strikt noodzakelijk was.

Begin april 2003 is aannemingsbedrijf Wouters uit Dordrecht met de sloop van de toren van de Nederlandse Hervormde Kerk (Grote Kerk) begonnen. Na de sloop startte de herbouw van de torenspits, die overeenkomst met de vroegere toren die tot 1929 op de Kerk was geplaatst.

Na de plaatsing van het onderstel van de spits (de 'lantaarn') op de toren van de Grote Kerk aan de Kerkbuurt eind augustus, werd vrijdagochtend 12 september de spits zelf geplaatst. Dit gebeurde ondanks de stromende regen onder belangstelling van ruim 100 mensen.


Zo was de Grote Kerk zoals wij die tot voor kort kenden met de toren voor het kerkgebouw.

De eerste fase van de sloop...

De plaatsing van de ornament op het voorportaal.

De Grote Kerk met toren op het dak zoals het was tot 1929.

De tweede fase van de sloop...

De toren is zojuist geplaatst, maar de kerk staat verder nog in de stijgers.

De verbouwing is nu zo goed als gereed en lijkt nu weer heel veel op de toren zoals deze tot 1929 was (zie foto boven) 

Binnenkort ook op video!

De belangrijkste momenten van de sloop en opbouw van de toren zijn binnenkort ook op video te zien.
John Reugebrink werd benaderd door heer Jan van Wijngaarden (Van Wijngaarden elektro), om van het geheel een complete reportage te maken, aangezien John dicht bij de kerk woont.

Vele keren ben is hij dan ook naar de bouwplaats gegaan om te filmen en zo fase voor fase vast te leggen.
Het ontbrekende materieel werd gefilmd door Arie Leeuwesteijn, zoals het naar boven hijsen van de nieuwe torenspits.

Van vele Papendrechters, die John aan het werk zagen, kreeg hij de vraag of de film ook in de verkoop kwamen en heeft vervolgens contact opgenomen met de Stichting Dorpsbehoud Papendrecht en het verhaal voorgelegd. Nu hebben zij vorig jaar ook al samengewerkt aan de film "Papendrecht door de jaren heen", wat een groot succes is geworden. Dorpsbehoud heeft nu dus weer belangstelling om mee te werken en deze film in het museum te gaan verkopen. De eerste beelden uit de film zullen te zien zijn op 20 november a.s. in theater De Willem, op de jaarlijkse avond van Stichting Dorpsbehoud. Uiteraard is hij dan ook te koop op DVD.

Voor de film komt de korte documentaire "De laatste reparatie aan de klokkentoren", met als hoofdpersonen de heren Jan van Wijngaarden en Arie Nugteren, die voor de laatste maal het uurwerk repareren.
De totale lengte van de film komt op circa 40 minuten en kan worden besteld bij:
John Reugebrink (Kerkbuurt 70, 3354 XL Papendrecht. Telefoon: (078) 615 72 84 of mobiel 06 50 406 402. Email: reugebrink23@zonnet.nl.
Ook bij de Stichting Dorpsbehoud kan hij worden besteld, of in het museum aan de Veerdam worden gekocht. De prijs van een videoband zal € 12,00 bedragen en van een DVD € 14,00.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.