Oplaadpunt voor elektrische auto´s nu ook zelf aan te vragen

17 januari 2015
Oplaadpunt voor elektrische auto´s nu ook zelf aan te vragen

PAPENDRECHT - Het aantal hybride of volledig elektrische auto´s in Nederland blijft stijgen. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er in 2014 maar liefst vier maal zoveel van deze auto´s in ons land rondreden als vijf jaar eerder. Het gevolg is dat er ook een groter aantal oplaadpunten voor elektrische auto´s nodig is. Bent u in het bezit van een elektrische auto of bent u van plan er binnenkort één aan te schaffen? En is er nog geen oplaadpunt te vinden in uw buurt? Het is nu mogelijk om zelf een aanvraag voor een nieuw openbaar oplaadpunt te doen.

Oplaadpunten in Papendrecht

Er zijn in Papendrecht al op diverse plekken oplaadpunten voor elektrische auto´s. Ze staan onder andere in de buurt van winkelcentra en andere openbare voorzieningen. Ook in sommige woonwijken is een oplaadpunt te vinden. Eind vorig jaar schreven we nog over de oplaadpunten in parkeergarage De Meent, die toen officieel in gebruik werden genomen door wethouder Joke Reuwer-Verheij (Duurzaamheid) en wethouder Jan Nathan Rozendaal (Verkeer).

Reuwer vertelde tijdens dit evenement: "Elektrisch rijden is een belangrijke ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid. Elektrische auto’s hebben namelijk geen CO2 uitstoot, wat bijdraagt aan een schonere lucht. Daarbij zorgt elektrisch rijden ervoor dat we minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen. Een belangrijke ontwikkeling dus, die we met het plaatsen van oplaadpalen willen stimuleren.” Ook Rozendaal gaf aan veel waarde te hechten aan dit soort initiatieven: "Elektrisch vervoer is in opkomst en biedt kansen op allerlei gebieden. Het is stiller, energiezuiniger en milieuvriendelijker. Allemaal zaken die ervoor zorgen dat Papendrecht steeds duurzamer wordt. Aan ons, als gemeente, de taak om ‘e-rijden’ zo toegankelijk mogelijk te maken en openbare oplaadpunten te plaatsen waar mensen behoefte hebben aan die mogelijkheid.”

Oplaadpunt aanvragen

Heeft u een elektrische auto en staan de huidige oplaadpunten in Papendrecht te ver uit de buurt? Dan kunt u ook zelf een openbaar oplaadpunt aanvragen. Dit doet u via de website www.openbaarladen.nl/papendrecht (waar u tevens een overzicht vindt van de bestaande oplaadpunten). Als eerste stap dient u een aanvraag in door middel van een aanvraagformulier. Daarna wordt de aanvraag beoordeeld door Allego, de organisatie achter het initiatief. Allego bekijkt of uw aanvraag aan alle voorwaarden voldoet. Wanneer dit het geval is, wordt de optimale locatie bepaald aan de hand van uw gegevens en specifieke criteria van de gemeente. Dit voorstel wordt voorgelegd aan de gemeente Papendrecht. Wanneer de gemeente akkoord gaat met het plan, wordt de laadpaal geplaatst, getest en vervolgens vrijgegeven voor gebruik.

Voorwaarden

Aan het aanvragen van een openbaar oplaadpunt in de eigen buurt zijn wel een paar voorwaarden verbonden. Uw aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als uw situatie voldoet aan de volgende eisen:

  • Binnen 400 meter van uw woning staat nog geen openbare laadpaal.
  • U bent op dit moment in het bezit van een elektrische auto of heeft de auto in bestelling. Dit kan zowel een koop- als een lease-auto zijn.
  • U bent niet in de gelegenheid een laadpunt op eigen terrein te realiseren.

Verder kijkt de gemeente bij een aanvraag onder meer naar de (mogelijkheid van) clustering van oplaadpunten, de vindbaarheid van het oplaadpunt, de zichtbaarheid, de parkeerdruk, de doorgang voor ander verkeer, het uiterlijk en het beheer.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.