Veel minder restafval bij Papendrechtse deelnemers afvalactie 100-100-100

15 juli 2016
Veel minder restafval bij Papendrechtse deelnemers afvalactie 100-100-100

PAPENDRECHT -  Deelnemers aan de afvalactie 100-100-100 in de gemeente Papendrecht mogen trots zijn op hun resultaat: met maar 24,2 kilo restafval hebben zij laten zien dat afval scheiden en minder afval produceren echt loont.

Met weinig moeite prima te doen
100-100-100.nu, het project over afval scheiden en afval voorkómen, heeft ook in Papendrecht zijn vruchten afgeworpen. Deelnemers wisten maar liefst 83% van hun afval te scheiden. Zij hielden omgerekend 24,2 kilo restafval per jaar over tegenover het landelijk gemiddelde dat nu nog op 220 kilo ligt. De deelnemers hebben bewezen dat het terugdringen van restafval met weinig moeite prima te doen is. De landelijke doelstelling (75% scheiden en maximaal 100 kilo restafval per jaar in 2020) blijkt dus heel goed haalbaar.

Thuis goed organiseren
Wethouder Joke Reuwer-Verheij deed ook mee. Zij is trots op de deelnemers. 'Ik heb het zelf ervaren: als je het thuis goed organiseert en ook je huisgenoten meewerken, is het scheiden van afval al snel iets vanzelfsprekends. Dan heb je nauwelijks afval, maar vooral grondstoffen waar je weer mooie nieuwe dingen van kunt maken! Als verantwoordelijk wethouder zal ik dat blijven benadrukken en stimuleren. Alle gegevens worden nu geanalyseerd. Na de zomer verschijnt een rapportage met alle resultaten. Daarmee kunnen we verder onderzoeken hoe de resultaten vertaald kunnen worden in maatregelen en voorzieningen die het scheiden van afval voor iedereen makkelijk en vanzelfsprekend maken.'

Cijfers in Papendrecht
Onderstaande cijfers wijzen het uit: door afval te scheiden is het geen afval meer, maar ontstaan kilo's waardevolle grondstoffen waar nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Deelnemers produceerden (omgerekend naar hoeveelheid per jaar) de volgende hoeveelheden bruikbare grondstoffen:
• Groente-, fruit en etensresten (gfe): 56,7 kilo per deelnemer per jaar
• Plastic, blik & pak: 19 kilo
• Papier: 43,3 kilo. Dit is de helft van het landelijk gemiddelde.

Zij tonen hiermee ook aan bewust bezig te zijn met het voorkómen van afval. Door bijvoorbeeld ja/nee of nee/nee stickers te gebruiken (reclamefolders zijn ook prima digitaal te bekijken) of bij het boodschappen doen op de verpakking te letten. Hierdoor wisten zij het restafval terug te brengen tot 90% minder dan de gemiddelde Nederlander.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.