Ad Tromp: 'Respect voor uw gemeente, wijk, buurt en straat. Houdt het schoon'

12 januari 2017 door Hennie van der Zouw
Ad Tromp: 'Respect voor uw gemeente, wijk, buurt en straat. Houdt het schoon'

PAPENDRECHT - Deze woorden zag ik een aantal weken geleden in een gemeente in de regio. Maar geldt ook voor meer gemeenten, de wijk, buurt en straat. In mijn jeugd was er in de straat nog zo iets als sociale controle. Het was namelijk nog niet zo vanzelfsprekend dat vrouwen ook aan het arbeidsproces deelnamen. Dit is gelukkig nu wel anders. Maar daar ligt nu precies een groot dilemma. Zo veegden de moeders vroeger hun straatje voor het huis regelmatig schoon en hielden ons als kinderen op eenvoudige wijze in de gaten.  Het trottoir ( de stoep)deden ze er gewoon bij. Ook eventuele rommel op straat werd opgeruimd. Zo simpel is een schone straat eigenlijk. Nu lijkt het meer op het wachten op de veegmachine waarvan men uitgaat dat die langskomt. En wij lieten het dus wel uit ons hoofd om toch rommel te maken en niets op te ruimen.

Het zou mooi zijn als een ieder , jong en oud , ook zijn of haar verantwoordelijkheid neemt voor zijn straat, zijn buurt. Goed voor het aanzien van de gemeente en wijken. Nu ben ik als Zapper (zwerfafvalpakker) actief in mijn buurt. En iedere keer als ik ga “Zappen” dan heb ik in een korte tijd een volle vuilniszak. Vol plastic, papier, fles(sen), blikjes,limonadepakjes, aanstekers, shagzakken, sigarettendoosjes, batterijen, aanstekers, allerleiverpakkingen van papier tot plastic en noem verder maar op. Achteloos op de straat, het gras, in de bosjes weggegooid. Lopend, fietsend of vanuit de auto.

Wat zou het mooi zijn als iedereen zijn afval opruimt en zijn gewoontepatroon eens omgooit. Om bij het afval te blijven past het volgende in het verlengde hiervan. Het afgelopen jaar deed ik ook mee met 100-100-100. Trachten om zo weinig mogelijk restafval over te houden. Plastic, karton en blik e.d. (plasticafvalzak), groente –fruit en afval van etensresten (GFT-bak); papier en karton (papierbak) en het restant in het restafval.

Iedere dag wegen, waardoor je tevens bewust wordt van hoeveelheden. Wat ging dat ons beiden gemakkelijk af. Verder wat denkt u van nog meer scheiding door te denken aan oud ijzer, groot groenafval, verbouwingsresten, groot en hard plastic en ook verfresten naar de gemeentewerf te brengen. ( grof afval) Scheiding en hergebruik is echt het toverwoord voor lagere kosten van de verwerking van uw afval.

HVC is onze afvalverwerker in de regio. Ik verbaasde mij tijdens een excursiebezoek over de schone werkwijze van de verwerking van het afvalin een dito omgeving. Indrukwekkend die ovens. Jammer dat er toch nog veel her te gebruiken afval tussenzit. Er wordt aan het eind nog wel gezeefd en het resterende as gaat nog naar elders. Er wordt dus echt zo veel mogelijk uitgefilterd. Ook mooi te zien dat HVC energie levert uit het verbranden van afval en voor stadsverwarming zorgt. Het GFT- afval gaat naar een verwerkingscentrale elders, waar men eerst weer energie ( biogas) haalt uit dit afval en het daarna composteert. Papier en karton leiden ook tot hergebruik. Geldt eveneens voor het ingezamelde plastic, kartons , blik etc. Allemaal dus grondstoffen voor hergebruik waardoor we geen nieuwe grondstoffen hoeven te gebruiken. Kortom we moeten zorgen voor zo weinig mogelijk restafval ! Energie uit afval is op zich al mooi maar minder afval is nog beter.

Voor scheiding en hergebruik heeft HVC een mooi boekje uitgegeven: “Wat hoort waar?” Meer info via www.hvcgroep.nl Ook voor het onderwijs heeft men allerlei excursie- en leermogelijkheden. Leuk voor een project en een uitje naar de afvalverwerkingcentrale in Dordrecht. Scholen doe uw voordeel er mee en neemt voor 2017 het milieu, maar ook het afval in uw schoolvisie op als u dat al niet deed en zorg vanaf nu dat de schoolomgeving prima schoon is door en met uw leerlingen. 

ZAPper worden: stuur een mail naar wijkgerichtwerken@papendrecht.nl.  U ontvangt dan een grijper, handschoenen, vuilniszakken en een hesje, zodat u goed zichtbaar bent. En uiteraard ontvangt ook ú dan een uitnodiging voor het uitje van volgend jaar.

Als ook de wijken ook nog eens opgesierd kunnen worden met een “Welkom in wijk….” bord en daarbij aandacht voor “houdt wijk schoon” en “beperk uw snelheid” dan ben ik weer een gelukkig mens om het zo maar te zeggen. Ook dit soort zaken kunnen buurtverbindend werken. Zo simpel. Een potje met geld is voor buurten gereserveerd. Ik ben benieuwd of dit wordt opgepakt.

Ad Tromp                                                                                                                                            Papendrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.