Ad Tromp: "Nieuwe kinderboerderij Papenhoeve met nieuw bestuur commerciëler"

17 april 2014
Ad Tromp: "Nieuwe kinderboerderij Papenhoeve met nieuw bestuur commerciëler"

PAPENDRECHT - Ingezonden brief door Ad Tromp:

"De kinderboerderij Papenhoeve in Papendrecht heeft tot geruststelling van wethouder Koppenol dan zijn stichtingsbestuur. Het bestuur telt 5 personen. Ik wil hen dan ook allereerst feliciteren met hun benoeming. En succes met hun zware taak om de bezuinigingswens, zeg maar gerust eis van het huidige gemeentebestuur te realiseren. Ik ben blij dat er eindelijk witte rook is gekomen temeer omdat op korte termijn- over een paar maanden - de kinderboerderij haar deuren weer zou gaan openen na de huidige nieuwbouw.  De tijd begon dus te dringen.

De nieuwe kinderboerderij wordt neergezet voor zo’n € 600.000. Deze boerderij wordt ter exploitatie in beheer gegeven aan het nieuwe stichtingsbestuur. Het huidige college wil  €100.000,- per jaar bezuinigen op de exploitatie. De nieuwe stichting zal het moten gaan doen voor € 171.000. Dat lijkt veel. De gemeente kon het hier echter niet voor doen. Het trekt zich dus terug van de exploitatie maar blijft wel eigenaar van grond en opstallen. Omtrent de nieuwe exploitatie en zijn vorm , inclusief bezuiniging heb ik mij de afgelopen periode niet alleen in de media maar ook tijdens  commissievergaderingen over dit onderwerp mijn bezorgdheid geuit. Niet negatief maar getracht daarbij met argumenten een ieder alert te houden voor  allerlei gevaren.  Dit na ook eigen onderzoek en gesprekken met mensen werkzaam bij kinderboerderijen in de regio. Ook de stichtingsvormen heb ik daarin betrokken.                          
                                                                                       
Ook nu maak ik mij nog zorgen en hoop dat dit ongegrond blijkt. Een  kinderboerderij in Papendrecht nu en straks, gebouwd met € 600.000 gemeenschapsgeld en die toegankelijk is en blijft zonder daarbij ook in te boeten op openingstijden en dagen. Want dit is namelijk wat je veel ziet. Men gaat minder open. Kost minder. Ik hoop dus managers te zien met ook een oog  voor die samenleving en die dus niet alleen een “ bedrijf” runnen.

Waarom die bezorgdheid, omdat: 
- niet duidelijk is met hoeveel professionele krachten men wil gaan werken; (steeds zal er namelijk een professional aanwezig moeten zijn omdat je de verantwoording niet geheel kan leggen bij vrijwilligers en/of mensen met een beperking)                                                       
 - men commerciëler wil gaan werken en de invulling hiervan niet duidelijk is. (het zal toch niet de bedoeling zijn dat ook hier de gebruiker zal moeten gaan betalen; geen leuk vooruitzicht oor de ouders met kleine kinderen en de opa en oma’s )                                                                                                                                 
- er thans een kinderboerderij wordt gebouwd met dierenverblijven en educatiecentrum en er lijkt nog geen duidelijkheid te zijn welke dieren er komen of terugkomen ( toch wel vreemd, iets bouwen en nog niet weten voor welke dieren? Elk dier heeft zijn specifieke ruimte nodig. Ook dus de invulling van de educatie daarbij is nog ongewis.                          

Dus lijkt de wens van velen voor een groot draagvlak in de samenleving op o.a. het punt van de dieren, inrichting toch een wassen te neus te zijn geweest. Zelf heb ik in de schetsfase van de kinderboerderij en zijn gebouwen eens op het gemeentehuis mogen praten met de projectleider en heb daar ideeën aangedragen. Van een vervolggesprek is het nimmer meer gekomen ook niet na een gesprek bij de sluiting van de oude kinderboerderij. Ik heb steeds bij de verantwoordelijken bij dit project aangegeven daarover constructief mee te willen denken. Een ieder heeft de vrijheid om daar geen gebruik van te maken. Het belangrijkste punt voor mij om mij niet aan te melden was en is geen klein punt, maar de belangrijkste reden:  Voor de gewenste bezuiniging op de exploitatie was en is geen aparte stichtingsvorm  nodig.                                                        

Wat nu als de sponsoring tegenvalt en de gemeente nog meer wil bezuinigen? Of bestuurders treden terug? De kinderboerderij is iets van de gemeenschap en daar kan met een goede beheerder, professioneel opgeleid personeel en vrijwilligers als er goed op worden gestuurd ook een goed resultaat mee worden behaald. Het in de “markt” zetten van een kinderboerderij vind ik nog steeds een verkeerde keuze. De tijd zal het leren. Veel succes. En denk aan het draagvlak van de grootste sponsor tot nu toe:  De inwoners, maar vooral de kinderen van Papendrecht en hun ouders, maar ook aan hun opa’s en oma’s!"

Aldus Ad Tromp

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.