Ad Tromp: "Kinderboerderij Papendrecht: Hoe nu verder?"

21 maart 2013

PAPENDRECHT - Ingezonden brief door Ad Tromp:

"Het beoogd bestuur voor de stichting die de kinderboerderij in Papendrecht na de  voorgenomen nieuwbouw en inrichting door de gemeente Papendrecht ( de eigenaar) zou gaan exploiteren is afgetreden na scherpe kritiek op de beoogd voorzitter Wim Versteeg. Groen Links heeft geen vertrouwen in hem. Daar komt het in feite op neer. En dat kan. Maar hoe ver heeft het zo kunnen komen is dan de vraag een week verder.

Als je alles de revue toch laat passeren dan is wederom heel veel  terug te leiden naar de miscommunicatie op het politieke vlak. En dit lijkt toch wel vaker aan de hand te zijn.  De oppositie en met name Groen Links voelt zich gepasseerd en blijkbaar niet alleen in dit dossier. Dat een stichting de exploitatie van de nieuwe kinderboerderij op zich zou nemen was en is de wens van dit College, volledig gesteund door de collegepartijen PAB, CDA, VVD, D66 en ChristenUnie. Voor de kritiek en mogelijke gevaren voor de verzelfstandiging in exploitatie kreeg de oppositie, waaronder dus Groen Links geen gehoor. De informatie waarop op 6 december 2012 het besluit werd genomen om deze stappen te gaan zetten was dunnetjes qua informatie.

Veel zaken zijn nog niet geregeld. Veel is doorgeschoven naar het nieuwe bestuur. De nieuwe stichting zou het wel even gaan exploiteren voor € 171.000, precies volgens het plaatje van dit College om een bezuiniging door te kunnen voeren. Onzekerheid troef over de dieren, ja een hoge aaibaarheid was daarbij troef, maar of dit nu weer ten koste zou gaan van een aantal dieren zoals het pas aangeschafte paard Helena, de varkens, vogels, was dus de vraag. Welke dieren blijven, gaan weg of komen er dat was en is onduidelijk. Ook wat betekent het voor het huidige personeel. Kunnen zij blijven of moeten ook zij plaatsmaken. In de nieuwe exploitatie zet men namelijk nogal in op een hoog vrijwilligersgehalte. Of dit nu wel zo getuigd van realiteitszin en dus ook weer de continuïteit is daarbij de vraag.  Zeker als je een gecertificeerde boerderij wil zijn.

Voor zes ton ( € 600.000) even investeren is mooi en het PAB mag dit van mij steeds roepen, maar daar gaat het niet (alleen) om. Wat krijgen we hier voor terug ( aan opstallen en dieren) maar vooral wat betekent het financieel allemaal voor de jaarlijkse exploitatie. Als je voor een levensduur van 40 jaar duurzaam wil bouwen, prima, maar hoe zit het dan al die tijd met de exploitatievorm, dus de stichting. Die moet dus niet alleen nu maar ook straks een vast baken zijn. In bestuurlijke zin dus. En daar zitten nu de twijfels. Neem daarbij de terughoudendheid in informatie naar de gemeenteraad in de afgelopen weken (de bestuurders waren al langer bekend) door de verantwoordelijk wethouder, de heer Koppenol en de kritiek moet dus in een breder perspectief gezien worden. Kort gezegd de gemeenteraad, uiteindelijk verantwoordelijk, en de laatste stem in dit dossier wist bijvoorbeeld van geen persconferentie en ergo wie zouden de bestuurders zijn. Niet zo handig dus.

Het beoogde bestuur vult direct het gelijk in van de critici en stapt op na de eerste voorjaarsstorm. Was men nu echt zo naïef om te denken dat er niet over hun schouders zou worden meegekeken in de afgelopen weken, maar ook de komende maanden? Niet alleen door de politiek maar ook de inwoners van Papendrecht. Blijkbaar wel gelet de reactie. Maar welk bestuur er ook zal komen, lijkt nu niet meer voor de hand te liggen, het zal rekening moeten houden met draagvlak in de samenleving. Bij de keuzes van de dieren, maar ook bij de inrichting van de boerderij. Zonder dit draagvlak wordt de missie ook kansloos.

Betrek de inwoners er bij, ook in het geval als de gemeente toch zelf gaat exploiteren. Dit laatste lijkt mij overigens heel verstandig. Nergens maar ook nergens is mij duidelijk kunnen maken, dat de kinderboerderij nieuwe stijl niet door de gemeente kan worden geëxploiteerd met als doelstelling de realisatie van de beoogde bezuiniging. Niemand wil sluiting van de kinderboerderij. Toch misschien eens tijd voor een platform kinderboerderij? Het zoeken naar prominente bestuurders blijkt toch niet zo gemakkelijk als gedacht, dus gooi het over een andere boeg. Misschien staat dan iedereen in de raad over dit dossier op één lijn en dat lijkt mij heel verstandig om verder te gaan. Want dit zal toch moeten. Anders wordt dat toch het einde van de kinderboerderij.."

Ad Tromp/Papendrecht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.