Wethouder Nathan van Rozendaal opent sociale wijkwinkel Fideel

13 oktober 2014
Wethouder Nathan van Rozendaal opent sociale wijkwinkel Fideel

PAPENDRECHT - Op woensdag 15 oktober opent wethouder Nathan van Rozendaal van Papendrecht om 11.00 uur in de Albert Schweitzerstraat 115 sociale wijkwinkel Fideel. De winkel wil het sociale hart worden van de wijk de Kooy.
 
De Gemiva-SVG Groep, die Fideel exploiteert, is maanden  bezig geweest met het opzetten van de winkel. "In het gebouw biedt de Gemiva-SVG Groep al meer dan 25 jaar dagbesteding aan mensen met een beperking", vertelt Nella Rijsdijk, locatiehoofd van Fideel. "Vanaf 2015 is niet meer het Rijk maar de gemeente hiervoor verantwoordelijk via de wmo. Voor ons een logische stap om te kijken wat wij met onze dagbesteding kunnen doen hiermee. Naast dagbesteding is er ook een leerwerkbedrijf gestart, maar we wilden meer. Zo ontstond het idee voor een sociale wijkwinkel, waarin we allerlei wijkgerichte activiteiten bundelen. Het is een prachtige winkel geworden, helemaal trendy met steigerhouten inrichting. Wij zijn er trots op!"
 
Sociaal
Fideel is om te beginnen drie dagdelen per week open, dinsdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend. Aan de stamtafel in de winkel kunnen buurtbewoners elkaar ontmoeten en koffie en thee met elkaar drinken. Er komt een vraag- en aanbodbord, vooral bedoeld voor buurtbewoners om elkaar diensten aan te bieden en goederen te ruilen. "Ook de in- en verkoop van tweedehands kinderkleding is een activiteiten waar we veel van verwachten. Vanuit onze dagbesteding verkopen we in Fideel ambachtelijke producten, voornamelijk bakproducten en cadeau-artikelen. Vanuit onze cadeauwinkel is er een outlethoek. Fideel is ook een inzamelpunt voor printercartridges, plastic flessendoppen en oude mobieltjes. De opbrengst daarvan gaat naar goede doelen. Er is een ruilboekenkast en een spaarpot voor de Voedselbank. Donaties aan die spaarpot besteden onze cliënten van De Groenderij om voedsel te telen voor de Voedselbank. Dat alles maakt Fideel tot een sociale wijkwinkel".
 
Vrijwilligers
In Fideel gaan cliënten van de Gemiva-SVG Groep samen met vrijwilligers uit de buurt en medewerkers van het werkleerbedrijf aan de slag. "De gemeente heeft behoefte aan plekken waar mensen kunnen participeren in de samenleving. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bij Fideel aan de slag om als vrijwilliger werkervaring op te doen. Fideel is één van de plekken waar dat kan. Wij hebben er hoge verwachtingen van".

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.