Koppenol: "Flora en fauna krijgt zijn beloop in ecozone Nieuwland"

15 mei 2013
Koppenol: "Flora en fauna krijgt zijn beloop in ecozone Nieuwland"

PAPENDRECHT/ALBLASSERDAM - Te midden van een gebied met veel asfalt en beton in Polder Nieuwland verrijst op de grens van Alblasserdam en Papendrecht langzaam een prachtige natuurlijke tegenhanger: de ecozone.

In de volksmond wordt dit ook wel een 'plas-drasgebied' genoemd. De gemeenten Alblasserdam en Papendrecht sloten een uitvoeringsovereenkomst met het Waterschap Rivierenland en de Provincie Zuid-Holland. 

Voor wethouder Koppenol, die onder meer Ruimtelijke Ontwikkeling in zijn portefeuille heeft, kan de ontwikkeling van de ecozone niet snel genoeg gaan. “De aanleg van een bufferzone met groen en water is in het collegeprogramma beloofd. Het is in onze ogen een prachtige verrijking van onze gemeente."
 
Koppenol vervolgt: "Zoals een oase in de woestijn, zo is de ecozone in Polder Nieuwland. Flora en fauna krijgt hier zijn beloop. Door hoogteverschillen te creëren ontstaat een nog grotere diversiteit aan planten diersoorten." 
 
Het gebied heeft echter ook andere functies, namelijk het op peil houden van de waterhuishouding van bedrijventerrein Nieuwland. De zone dient als waterberging bij overvloedige regenval op het bedrijventerrein. Een pompsysteem houdt de doorstroming op peil. Bij droogte kan water uit de rivier in het gebied worden gepompt. Langs het gebied wordt ook een voetpad aangelegd, zodat een aantrekkelijke wandeling kan worden gemaakt vanaf de rivier via het Park Noordhoekse Wiel naar het Groene Hart.
 
Proces
De aanleg van de ecozone is tot stand gekomen in samenspraak met de gemeente Alblasserdam, de provincie Zuid-Holland, waterschap Rivierenland, de projectontwikkelaar van het bedrijventerrein, ondernemersvereniging Nieuwland en vertegenwoordigers van natuurorganisaties. 
De voorbereidingswerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Momenteel wordt een calamiteitenweg aangelegd. Deze wordt normaal gesproken alleen gebruikt door fietsverkeer, maar kan in geval van een calamiteit ook dienen als (nood)ontsluiting voor autoverkeer.
 
Oeverzwaluwwand
In het natuurterrein komt een kunstmatige oeverzwaluwwand. In overleg met Natuur- en Vogelwacht 'De Alblasserwaard' en een Oeverzwaluwdeskundige is een ontwerp gemaakt dat voorziet in een eilandje aan de noordwestzijde van de plas. Aan de voorzijde worden gaten aangebracht waarin de zwaluwen kunnen nestelen.
 
(Foto: Pieter van den Berg)
 
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.