Schakers verliezen nipt van Krimpen aan den IJssel

31 oktober 2016

PAPENDRECHT - Na het verlies in de eerste ronde tegen Barendrecht/IJsselmonde was het de schakers van PASCAL er alles aan gelegen om de tweede wedstrijd tegen Krimpen aan den IJssel winnend af te sluiten.
Robin Bos had vooruit gespeeld tegen Jan Sluiter en verloren, zodat de wedstrijd begon met 0-1 achterstand.

De eerste partij die tot een beslissing kwam, was tussen Peter Kuijpers (bord 1) en Diederick Casteleijn.
In een gesloten Sicilaan waren beide spelers aan elkaar gewaagd. Op een goed moment kwam Diederick met een dreiging met paard tot een familie aanval op twee torens. In plaats van de dreiging uit te voeren bood hij remise aan, die door Peter werd aangenomen.

Aan bord 2 speelde Meinte Smink een voortreffelijk partij tegen Remko Moerkerken. Meinte speelde in een damegambiet zeer aanvallend en verwierf een vooruitgeschoven pion in de vijandelijke veste. De stelling werd steeds mooier en Remko moest alle zeilen bijzetten, raakte daardoor in tijdnood en wist Meinte met een mooie combinatie een stuk te winnen
zodat de stand weer gelijk werd (1.5-1.5)

Kees Brinkman speelde aan bord 5 tegen Hans van Nieuwenhuizen uiteraard een Franse partij, kwam een pion achter te staan en keek tegen een vrijpion op de h-lijn aan. Maar Kees ging nog eens goed voor zitten en wist de partij te kantelen. Een moeilijk pionnen eindspel wist hij op correcte wijze te winnen  (2.5-1.5)

Christiaan Korteweg was verhinderd en in zijn plaats speelde aan bord 8 Jo Pattinama tegen Michel van Cappellen. In een Siciliaan kwam Jo goed te staan en na ruil van een aantal stukken ontstond een eindspel met beiden dame en toren en een vijftal pionnen, waarbij Jo de verste vrijpionnen had. Een remise aanbod van Michel werd op advies van de wedstrijdleider door Jo afgewezen, maar de aanwezigheid van dame en toren in een open stelling was van dien aard dat Jo toch in remise moest berusten (3-2)

Teus Dekker aan bord 4 speelde tegen Floris Doolaard. Na een koningsindische opening ontstond een zeer gesloten stelling. Pas na een uur werden de eerste stukken geruild , waarna beide spelers uiterst behoedzaam probeerden de stelling te versterken. De remise grens werd echter niet overschreden, zodat uiteindelijk remise een feit werd (3.5-2.5).

Cor Oliemans tegen Joop Huijzer (rating 1908) kreeg het op bord 3 zwaar te verduren in een open Spaanse opening. Cor gebruikte veel tijd om de dreigingen het hoofd te bieden en kwam niet slechter te staan. Echter de tijdnood bracht pionverlies en uiteindelijk de partij (3.5-3.5)

Hans van de Beukel aan bord 7 had tegen Henk Grevenbosch een geduchte tegenstander. In een merkwaardige stelling waarbij de stukken lang op stal bleven staan, kwamen er aan het eind van de avond toch enige combinaties te voorschijn. In een eindspel van toren met 3 pionnen tegen toren en paard, wist Henk een pion te laten promoveren, waarna Hans opgaf.(3.5- 4.5)

Na afloop ontstond er enige discussie of Hans niet te snel had opgegeven.  Na het slaan van de promovendus en het nemen van een pion zou een eindspel ontstaan van toren en pion tegen paard, waarbij de vraag rijst of de overgebleven pion veroverd kan worden, waarna toren tegen paard misschien remise zou kunnen worden. De vijandelijke koning stond ver bij de pion vandaan. Nadere analyse leert dat de toren zodanige dreigingen tegen toren en koning kan uitvoeren dan het problematisch wordt of de pion gewonnen kan worden. Waarschijnlijk niet. Misschien had Hans kunnen overwegen door te spelen met als motto: bewijs maar dat je gewonnen staat, wat in beperkte tijd nog niet zo eenvoudig is. Uiteindelijk opnieuw een nipte nederlaag.

Zaterdag 12 november organiseert PASCAL weer het IDEKO schaaktoernooi voor senioren. Ook huisschakers zijn van harte welkom. Voor meer info kijk op de site van de schaakclub.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.