Leerzame en doeltreffende Inspiratiebijeenkomst Sociale Netwerk Versterking

28 oktober 2016 door Hennie van der Zouw
Leerzame en doeltreffende Inspiratiebijeenkomst Sociale Netwerk Versterking

PAPENDRECHT - Woensdag 26 oktober 2016 hebben het CJG, Sociaal Team Papendrecht en de gemeente Papendrecht een inspiratiebijeenkomst georganiseerd voor professionals die werkzaam zijn in het sociale domein. Er waren bestuurders en uitvoerders van gemeenten, zorg- en welzijnsinstellingen, vrijwilligerswerk etc. Tijdens de bijeenkomst kregen de professionals de kans om met elkaar in gesprek te gaan over de ontwikkelingen binnen de jeugdzorg en uitbreiding van het Wmo takenpakket. De nieuwe werkwijze Sociale Netwerk Versterking kwam hier uitgebreid aan de orde. De ontwikkelingen op het gebied van zorg vergen een andere aanpak van de professional en brengen zeker ook veranderingen teweeg voor de cliënten. Sociale Netwerk Versterking is een aanpak die naadloos aansluit op de gekantelde werkwijze en is inzetbaar voor alle cliënten.

Een leerzame en doeltreffende bijeenkomst
'De cliënt heeft de regie', 'versterken van het eigen sociale netwerk van de cliënt', 'duurzame oplossingen op hulpvragen', 'voor en met elkaar' waren allemaal facetten van Sociale Netwerk Versterking die deze middag voorbij kwamen. Maar wat betekent SNV nou precies voor de professional?
Bij het versterken van sociale netwerk gaat de rol van de professional van hulpverlener naar procesbegeleider. Als procesbegeleider faciliteren zij cliënten en hun netwerk om zelf oplossingen te zoeken, een plan te maken voor de toekomst en deze ook uit te voeren. Tijdens de bijeenkomst kwam naar voren dat veel professionals deze omschakeling best lastig vinden. Zij zijn geneigd, vanuit de oude werkwijze, de rol als probleemoplosser in te vullen. De nieuwe werkwijze vraagt vertrouwen in de cliënt en hun netwerk, zij moeten ruimte krijgen zelf met oplossingen te komen.

Ook kwam er een mooi voorbeeld van Sociale Netwerk Versterking ter tafel: Een gezin in Papendrecht heeft, met ondersteuning van professionals, een high tea heeft georganiseerd om hun familie en vrienden te vertellen over de situatie in het gezin. Dit was het start van een traject, waarin diverse familieleden en vrienden het gezin de periode erna hebben kunnen ondersteunen. Met praktische hulp, maar ook een luisterend (begrijpend) oor.

Ondanks dat de processen met betrekking tot SNV nog verder moeten worden ingericht en verfijnd, heeft de inspiratiebijeenkomst zeker bijgedragen aan bewustwording van een nieuwe manier van denken en werken.

Wethouder Joke Reuwer: 'Zulke bijeenkomsten zorgen niet alleen voor verdieping bij de professionals, ook biedt het een mooie gelegenheid om ervaringen met de nieuwe werkwijze met elkaar te delen. Dit laat ons ook gelijk zien dat er al veel goed gaat, maar dat er zeker ook nog aandachtspunten zijn waar aan gewerkt moet worden. Niet alleen vanuit de professional, maar zeker ook vanuit de politiek.'

De inspiratiebijeenkomst is een van de resultaten van een nauwe samenwerking tussen het CJG Papendrecht, Sociaal Team Papendrecht en de gemeente Papendrecht. Samen zorgen zij, door middel van bijeenkomsten en trainingen, dat de decentralisatie-operatie zo goed mogelijk verloopt.Inspiratiebijeenkomst Sociale Netwerk Versterking

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.