Nieuwe vriendschappen op De Lage Waard

21 oktober 2016 door Hennie van der Zouw
Nieuwe vriendschappen op De Lage Waard

PAPENDRECHT - CSG De Lage Waard is een scholengemeenschap in Papendrecht waar jaarlijks leerlingen uit de Alblasserwaard, Dordrecht en Hendrik-Ido-Amacht zich aanmelden voor hun vervolgopleiding. De Lage Waard is een scholengemeenschap voor vmbo, havo en vwo.

Voor de leerlingen uit groep 8 is de overstap naar het voortgezet onderwijs altijd een spannend moment. De vertrouwde omgeving van de basisschool  achterlatend en naar een nieuwe omgeving met nieuwe klasgenoten. Hoe verloopt de overstap naar het voortgezet onderwijs? Leer ik snel nieuwe mensen kennen en word ik wel aangenomen op mijn nieuwe school? Allemaal vragen die bij leerlingen kunnen spelen. Hieronder komen een aantal leerlingen aan het woord over de overstap naar het voortgezet onderwijs en hun ervaringen op De Lage Waard.

Iedereen is welkom!
Op De Lage Waard is iedereen welkom. Of je nu in Dordrecht, Papendrecht of Hendrik-Ido-Ambacht woont, je bent welkom op De Lage Waard. Koen uit Dordrecht heeft twee jaar geleden de overstap naar De Lage Waard gemaakt. Hij was de enige uit zijn klas en vond dat juist fijn. Hij geeft aan dat hij snel nieuwe vrienden heeft gemaakt door de introductieweek op De Lage Waard. Ook Romee uit Papendrecht heeft dezelfde ervaringen. Zij vond de sportdag in de introductieweek erg leuk en leert hierdoor snel haar nieuwe klasgenoten kennen.  Rosa komt ook uit Dordrecht en zit in haar examenjaar. Zij heeft nieuwe vriendschappen gemaakt en is vorig jaar op werkweek geweest naar Parijs. Zij vond dit echt het hoogtepunt tot nu toe. “Een hele gezellige week met al mijn klasgenoten en docenten.”

Kijk – en doemiddag
Elk jaar is er voor alle groep 8 leerlingen een moment om een middag les te krijgen op De Lage Waard. Zij krijgen dan proeflessen om te kijken hoe er les gegeven wordt. Elke leerling kan zich vanaf 25 oktober aanmelden op de website van de school. Senna uit Papendrecht heeft twee jaar geleden de kijk-en doemiddag meegemaakt en vond de lessen erg leuk en nuttig. Tijdens deze dag heeft hij de keuze voor De Lage Waard gemaakt.
Dit jaar krijgt deze middagen een hele nieuwe aanpak: De Lage Waard experiences: scoren als Messi bij de lessen gymnastiek of programmeer je eigen robot bij natuurkunde. Dit is allemaal mogelijk tijdens deze middagen. De lessen zijn op maandag 14 en dinsdag 15 november 2016.

Schoolkeuze en aanmelding
Het advies van de basisschool is sinds enkele jaren leidend. De basisschool kent het kind tenslotte het beste. De Lage Waard zal dit advies dus zeker overnemen. Na de aanmeldingsperiode gaan er mensen van De Lage Waard  bij alle basisscholen op bezoek om een overdracht te houden over de aangemelde leerlingen. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat de overstap zo soepel mogelijk verloopt. Ilse en Kerstin komen allebei uit Hendrik-Ido-Ambacht en hadden zelf een grote invloed op hun schoolkeuze. Zij vinden een goed gevoel bij een school erg belangrijk. Er hangt volgens hen een goede sfeer op de school en iedereen helpt elkaar. “Docenten begeleiden je goed en willen je altijd helpen.”
 
Op de fiets
Veel leerlingen moeten elke dag een stuk fietsen. In de brugklas wordt geprobeerd om leerlingen die dicht bij elkaar wonen bij elkaar in de klas te plaatsen. Zo fietst er niemand alleen naar school en zijn de fietstochten volgens de leerlingen eigenlijk best gezellig.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.