Bericht van De Papenhoeve: 'Even iets recht zetten'

28 september 2016
Bericht van De Papenhoeve: 'Even iets recht zetten'

PAPENDRECHT - Hoe komt het toch dat de ezel geassocieerd wordt met “dom”? Komt het door het gezegde “zo dom als een ezel”? Maar dit gezegde wordt tegengesproken door het gezegde “een ezel stoot zich in het gemeen, geen twee keer aan dezelfde steen”. Hier staat dat de ezel helemaal niet dom is, maar juist intelligent.

En zoek ik naar eigenschappen van de ezel dan lees ik dat het sobere, aanhankelijke, intelligente, voorzichtige en volgzame dieren zijn. En, o ja, ook koppig en eigenwijs. Maar er staat niet dat het dier dom is. In de Bijbel wordt ook over de ezel gesproken. Samen met de os was hij in de kerststal aanwezig.

En dat is heus niet omdat ze dom zijn. Ezels kunnen wel 30 tot 40 jaar worden. Op ‘De Papenhoeve’ zijn 2 ezels met de namen Lola en Somero. Ze zijn allebei 3 jaar jong en zijn met weinig tevreden. Hun hoeven worden 1 keer per kwartaal geknipt. Hiervoor komt een hoefsmid naar onze boerderij. Als de ezels weinig op harde grond lopen, groeien de hoeven sneller en moeten ze vaker bekapt worden. Daarom wandelen vrijwilligers dagelijks met de ezels op verharde grond.

Weet u trouwens dat een ezel op 1 kg hooi wel 2.000 keer moet kauwen? Dit komt de spijsvertering enorm ten goede en de ezel heeft daardoor ook een lagere voedselbehoefte dan andere dieren van gelijke grootte. Kortom, de ezel is een intelligent en interessant dier. Wel koppig en eigenwijs, maar zijn velen van ons dat ook niet een beetje?

Door Adrie van den Adel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.