PAB dient verzoek tot vernietiging besluit Veiligheidsregio in bij Kroon

05 oktober 2016 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT - De fractie van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) heeft vandaag (dinsdag 4 oktober 2016 - redactie) per aangetekende brief een dringend beroep gedaan op de Majesteit om een besluit van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid spontaan te vernietigen.

In deze brief stelt de fractie van het PAB het volgende: "De Veiligheidsregio heeft zich namelijk met haar besluit volstrekt onbevoegd in de plaats gesteld van de wel bevoegde en democratisch gekozen gemeenteraden. Deze strijdigheid met het recht en het algemeen belang geeft voldoende grond voor een spontane vernietiging door de Kroon.

Op 25 november 2015 heeft de Veiligheidsregio besloten om de opvang van asielzoekers in enkele gemeenten (voor) te financieren. Dit is echter geen taak van de Veiligheidsregio. Dat vinden wij niet alleen; ook het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) en een authoriteit als prof. Elzinga zijn dezelfde mening toegedaan. Er moet paal en perk worden gesteld aan een dergelijke vorm van landjepik door een regionaal samenwerkingsverband. Bovendien gaat het om geld dat bedoeld is voor de basis-veiligheidstaken in de regio.

Waarom nu pas? Het besluit is al van 25 november 2015?
We werden meteen na het besluit vorig jaar geconfronteerd met een juridisch strijdvaardige burgemeester, die daarbij kon rekenen op brede steun vanuit de Papendrechtse gemeenteraad. Vervolgens is toch nog eerst getracht te komen tot een bestuurlijk overleg.

Overleg dat uiteindelijk pas begin juli 2016 plaatsvindt… Dit theedrinken heeft echter (logisch) allesbehalve zuivere koffie opgeleverd. Van de - inmiddels vertrokken burgemeester begrijpen we dat er wordt gewerkt aan een voorstel, waarbij het in de toekomst opnieuw mogelijk is dat de Veiligheidsregio eenzelfde besluit neemt..!

Voor het PAB is daarmee een duidelijke grens bereikt. Als men het onbevoegd genomen besluit niet zelf wil intrekken zal de Veiligheidsregio duidelijk van hogerhand op de vingers moeten worden getikt. Vandaar het beroep op de Majesteit om het besluit te vernietigen.

Altijd bereid tot het geven van een nadere toelichting. De zuivere koffie staat klaar." Totzover het bericht van het PAB.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.