Wel of niet drachtig?

14 september 2016 door Hennie van der Zouw
Wel of niet drachtig?

PAPENDRECHT - Bericht van ‘De Papenhoeve:’ Wel of niet drachtig? Begin juli is onze alpaca Chico geboren. Nu is het bij alpaca’s zo dat de meest vruchtbare periode van het vrouwtje tot circa 3 weken na de bevalling is. En omdat ‘De Papenhoeve’ graag een vrouwtjes jong wil hebben, betekende dit voor Annabella dat zij voor 1 augustus weer gedekt moest worden.

Met de fokker was afgesproken dat de vader van Chico opnieuw Annabella zou dekken. En zo komt op maandagavond 1 augustus een trailer met daarin Kashmir (de vader van Chico) voorgereden. Heel spannend hoe de dieren op elkaar gaan reageren. Kashmir wordt naar het alpacaverblijf gebracht en ontmoet daar Annabella, Chico en Cosy Grande.

Annabella is helemaal verrukt om Kashmir te zien, en Kashmir heeft alleen oog voor Annabella. Cosy Grande en Chico staan erbij en kijken ernaar. Na wat aan elkaar geroken te hebben, gaat Annabella op de grond liggen. Kashmir neemt deze uitnodiging met genoegen aan. Na een klein half uur gaat Kashmir terug naar de trailer om weer naar zijn eigen stal te worden gebracht.

Om te weten of de dekking gelukt is, moet Kashmir 2 weken later terugkomen. Als Annabella dan naar hem schopt en spuugt is de dekking gelukt. Doet ze dit niet, dan vindt er een 2e dekking plaats. En zo gebeurt het dat op maandagavond 15 augustus de trailer met daarin Kashmir opnieuw voorrijdt.

De dieren worden weer bij elkaar gebracht. Maar wat vorig jaar heel duidelijk was (toen spuugde ze enorm naar hem), gebeurde deze keer niet. Ze deed wel een beetje lelijk tegen hem, maar liet ook toe dat hij haar benaderde. Kortom het kon wel zo zijn maar het kon ook niet zo zijn.

Voor dit moment ging Kashmir onverrichter zaken terug naar zijn eigen verblijf. Afgesproken met de fokker dat eerst de dierenarts een test doet, en als deze negatief is komt Kashmir nog een keer op bezoek. De test is inmiddels afgenomen en met voorzichtige blijdschap kunnen we zeggen dat Annabella opnieuw drachtig is.

Het is natuurlijk allemaal nog heel prematuur. Er kan zeker in de eerste maanden van alles mis gaan. Maar als alles goed gaat is er over 11 maanden opnieuw een jonge alpaca op ‘De Papenhoeve’ te  bewonderen.

Door Adrie van den Adel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.