Taalpunt Papendrecht in 1 jaar al veel bereikt

13 september 2016 door Hennie van der Zouw
Taalpunt Papendrecht in 1 jaar al veel bereikt

PAPENDRECHT - Afgelopen dinsdag 6 september, tijdens de Week van de Alfabetisering, vierde Taalpunt Papendrecht zijn 1-jarig bestaan. Ruim 20 taalcoaches en cursisten kwamen onder het genot van een hapje en drankje samen in Bibliotheek Papendrecht. Taalvrijwilliger Marijke: “Er zijn in het afgelopen jaar waardevolle samenwerkingsverbanden ontstaan met Bij Bosshardt (Leger des Heils), Vluchtelingenwerk, SIHVPa (Stichting Interkerkelijke Hulp Vluchtelingen Papendrecht) en de gemeente. Inmiddels heeft het Taalpunt al zestien taalcoaches, die allen een cursus hebben gevolgd. Elke taalcoach is gekoppeld aan één of twee taalcursisten en zij komen eenmaal per week in de Bibliotheek samen om te oefenen met de Nederlandse taal.” Een nieuwe taalcursiste, die zich nietsvermoedend wilde komen inschrijven werd die middag gekoppeld aan een enthousiaste taalcoach. Zij maakten meteen een afspraak om de week erop met de lessen te beginnen.

Oefenmateriaal
De cursisten van het Taalpunt blijken veelal mensen die zich aan het voorbereiden zijn op het Inburgeringsexamen, of dit al gehaald hebben en hun Nederlands willen verbeteren. Naast advies en hulp kunnen mensen in de Bibliotheek terecht voor een ruime collectie met populaire romans die zijn ‘vertaald’ naar eenvoudig Nederlands, dus geschreven in korte zinnen en zonder moeilijke woorden. Ook is er les- en oefenmateriaal aanwezig, dat (net als de romans), door iedereen die lid is van de Bibliotheek geleend kan worden.

Laaggeletterdheid
Maar liefst 1 op de 9 Nederlanders heeft moeite met lezen en schrijven. De Bibliotheek AanZet maakt met haar taalpartners serieus werk van dit probleem. Remko Jas van de Bibliotheek AanZet: “Het Taalpunt richt zich niet alleen op mensen met Nederlands als tweede taal, maar ook op autochtone Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven. Ook zij kunnen bij het Taalpunt terecht voor één-op-één-begeleiding om hun Nederlands te verbeteren. De Bibliotheek zet zich continu met haar partners in voor het vergroten van taalvaardigheid en bestrijden van laaggeletterdheid.”

Kent u iemand in uw omgeving die zijn of haar Nederlands graag zou willen verbeteren? Neem dan contact op met het Taalpunt op e-mailadres taalpuntpapendrecht@gmail.com, of kom langs op het spreekuur, elke dinsdagmiddag van 14 tot 16 uur in Bibliotheek Papendrecht (Markt 2, 3351 AZ Papendrecht). Ook als het u een uitdaging lijkt om als vrijwilliger een taalcursist te coachen, kunt u mailen of langskomen. Marijke, Irene en Bianca van het Taalpunt staan u graag te woord.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.