Wethouder Korteland geeft startsein voor werkzaamheden aan de Markt

21 januari 2016
Wethouder Korteland geeft startsein voor werkzaamheden aan de Markt

PAPENDRECHT - De werkzaamheden aan het marktplein in Papendrecht zijn officieel begonnen. Wethouder Richard Korteland (Centrumontwikkelingen) gaf woensdagmiddag 20 januari 2016 in het bijzijn van omwonenden, raadsleden en ondernemers aan de Markt het officiële startsein voor de herinrichting van de Markt. De gemeente heeft met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in Papendrecht nauw samengewerkt aan het definitieve ontwerp voor het nieuwe marktplein, nu gaat de schop de grond in.

Het nieuwe marktplein is een belangrijke stap in de ontwikkeling van het centrum van Papendrecht. De Markt wordt een bruisende ontmoetingsplaats, een levendige plek waar de samenleving graag winkelt en samenkomt voor evenementen, recreatie en ontmoetingen.

Wethouder Korteland: 'De uitvoering is nu daadwerkelijk begonnen. In de komende maanden zullen er voor de omgeving vast momenten van overlast zijn, al doen we er alles aan om dat tot een minimum te beperken. Uiteindelijk doen we het allemaal voor het eindresultaat: een prachtig vernieuwd marktplein voor Papendrecht,waar we met elkaar van kunnen genieten.'

Interactief proces
Bij het ontwerp voor het nieuwe plein zijn inwoners in Papendrecht en ondernemers aan en gebruikers van de Markt actief betrokken geweest. Na gesprekken zijn vier varianten geschetst, waarna Papendrecht een voorkeur voor één van de varianten mocht uitspreken. In twee weken tijd kwamen er bijna 2.000 reacties binnen: 47% koos voor de variant ‘Meander met bloemen’. Op basis van deze uitslag en alle reacties werd een voorkeursmodel uitgewerkt. Ook hier mocht iedereen weer op reageren. Uiteindelijk heeft alles geleid tot een definitief ontwerp, dat door het college is vastgesteld.

Werkzaamheden
De gemeente combineert de aanleg van de nieuwe Markt met grootschalig onderhoud aan de riolering en het opnieuw ophogen van het plan. Er vinden eerst rioleringswerkzaamheden plaats aan de zijde van de bibliotheek en het gemeentehuis. Omdat het riool zich onder de weg langs de Markt bevindt, isde aansluiting op de Schoolstraat vanaf de P.C. Hooftlaan voor langere tijd niet toegankelijk. De Schoolstraat blijft vanaf het Westeind/Schooldwarsstraat wel bereikbaar. Vervolgens gaat de rest van het plein op de schop. Alle woningen en winkels aan het plein blijven ook dan bereikbaar. De weekmarkt zal tijdelijk verhuizen naar de plek waar nu tijdelijke kunstwerken aan de Veerpromenade staan. Enkele kunstwerken worden herplaatst in de buurt van de algemene begraafplaats.

Planning
De werkzaamheden aan het marktplein duren in totaal ongeveer zes maanden. Uiteraard is dit wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Op de website www.papendrechtmarkt.nl staat het laatste nieuws over de werkzaamheden aan het plein.

Ontwerp
Kenmerkend in het ontwerp voor de Markt zijn de levendige patronen met bijzondere bestrating, vakken met vaste planten, ruimte voor bomen en banken en een podium met een klein waterspel. De meanderende bestrating is geïnspireerd op de rivierenlopen van de Drechtsteden. Er blijft ruimte voor terrassen, de weekmarkt en evenementen. De kermis staat in de nieuwe situatie meer verspreid over het plein. Het lage deel van het kunstwerk voor het gemeentehuis verdwijnt, waardoor de ruimte voor het gemeentehuis meer onderdeel van het plein wordt.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.