'De Papenhoeve' in de regio

31 augustus 2016 door Hennie van der Zouw
'De Papenhoeve' in de regio

PAPENDRECHT - Veel dorpen en steden hebben een kinderboerderij; zo ook bij ons in de regio. Bijvoorbeeld de ‘Kiboehoeve’ in Zwijndrecht en de Çharlotte van Bylanthoeve’ In Sliedrecht. Enkele maanden geleden heeft ‘De Papenhoeve’ alle kinderboerderijen uit de regio uitgenodigd. Het doel was allereerst nader kennis maken met elkaar en vervolgens uitzoeken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Er zijn toen vertegenwoordigers van negen kinderboerderijen bij ons geweest en de bijeenkomst is zeker voor herhaling vatbaar.

Het blijkt dat elke kinderboerderij op zijn eigen manier invulling geeft aan de taakstelling, en dat maakt ook dat iedere kinderboerderij weer anders is. Er zijn echter ook mogelijkheden om elkaar beter van dienst te zijn en te versterken. In eerdere stukjes heb ik verteld dat er overleg is met betrekking tot uitwisseling van jonge dieren. Dit zou echter nog veel intensiever kunnen waardoor op iedere kinderboerderij een mooie variatie aan dieren komt. Een ander onderdeel waar de kinderboerderijen elkaar van dienst kunnen zijn, is bij gezamenlijke inkoop van hooi, stro, voer enzovoorts. Door dit samen te doen kunnen hogere kortingen worden bedongen waardoor de kosten lager worden. En verder is het delen van kennis natuurlijk heel belangrijk.

Zo werd tijdens de bijeenkomst duidelijk dat iedere kinderboerderij zelf het wiel zit uit te vinden. Een sprekend voorbeeld hiervan is de wijze waarop iedere kinderboerderij omgaat met het vervoer van dieren. Natuurlijk wordt er wel eens te raden gegaan bij andere landelijke kinderboerderijen. Zo heeft ‘De Papenhoeve’ het nodige contact met Tilburg, Gouda en Dordrecht. Maar er is geen structurele uitwisseling van kennis en ervaring tussen de kinderboerderijen uit onze regio.

Op zich is dit wel begrijpelijk, want er moet heel veel door vrijwilligers worden opgepakt en die liggen niet voor het oprapen. Men is al blij als men “de eigen broek” kan ophouden. Slotconclusie van de bijeenkomst was dat het heel nuttig was. Ook werd de intentie uitgesproken om meer met elkaar op te trekken. Maar vervolgens is iedereen weer opgeslokt door de hectiek van alle dag. Jammer. Ik ben van mening dat samenwerking tussen de kinderboerderijen alle betrokken kinderboerderijen op een hoger plan kan brengen. Helaas ontbreken echter de middelen hiervoor, te weten de benodigde  capaciteit.

Door Adrie van den Adel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.