De oudste stad van Holland ontvangt de Lage Waard

26 augustus 2016 door Hennie van der Zouw
De oudste stad van Holland ontvangt de Lage Waard

PAPENDRECHT / DORDRECHT - Op dinsdag 23 augustus brachten de eerste drie derde klassen van de Lage Waard een bezoek aan het historische centrum van Dordrecht. Op donderdag en vrijdag volgden de overige zes klassen. Hieronder een ingezonden stuk hierover geschreven door hun docent geschiedenis.

‘Wat je niet kent, dat waardeer je niet.’
Door P.C.M. Merks, docent geschiedenis.

"Voor mij was de grote inspiratiebron voor het organiseren van de excursie naar Dordrecht de zeldzaam goede cursus ‘Dordtologie’ van de Stichting Historisch Platform Dordrecht die ik gevolgd heb. Door deze cursus groeide bij mij het lef om voor de eerste klassen een lessenserie te ontwerpen over Dordrecht in de Middeleeuwen. Het door de leerlingen gebruikte lesboek kon even losgelaten worden.

Hierna durfde ik het aan om ook een excursie naar Dordrecht te organiseren, om op deze manier een stap te maken van theorie naar historische werkelijkheid. Bij veel docenten bestaat de neiging om bij het organiseren van een excursie het vooral verderop te zoeken. Terwijl we een prachtige historische stad pal naast de deur hebben liggen.

Daar komt bij dat we in een tijd leven waarin de wereld steeds groter en kleiner wordt, de kennis van het verleden van de eigen omgeving verdwijnt naar de achtergrond. Maar we horen juist bij de omgeving waarin we opgroeien. Ergens bij willen horen is één van de meest fundamentele behoeften van de mens, dit geeft ons onze identiteit, en onze identiteit maakt ons sterker, zelfbewuster.

Plat gezegd, je sloopt geen bushokjes als je die bushokjes beschouwt als horend bij de plek waar je je thuis voelt.

Ik geloof dat het een taak is van het vak geschiedenis om jonge mensen te helpen wortelen in de traditie waar zij bij horen, die zij moeten helpen in stand te houden en later ook weer moeten doorgeven. Want wat je niet kent, dat waardeer je niet.

Het was een bewuste keuze dat leerlingen die al twee jaar geschiedenis gevolgd hadden een bezoek zouden brengen aan het historische hart van Dordrecht.

In klas twee wordt les gegeven over de vroeg moderne tijd en juist in dit tijdvak speelde Dordrecht in onze geschiedenis een vooraanstaande rol. Denk aan wat we vroeger de Tachtigjarige Oorlog noemden. Deze oorlog leidde tot het ontstaan van ons land en Dordrecht speelde daarin een belangrijke rol. Ook in de Gouden Eeuw speelde Dordrecht een voorname rol, denk met name aan de betekenis van de Dordtenaar Johan de Witt.

Onze leerlingen waren, zou je mogen zeggen, toe aan een ontmoeting met Dordrecht. Genoten werd er van het warme weer, maar vooral ook van een bezoek aan het door de koning geopende Hof van Nederland, de Grote Kerk, het Patriciërshuis, het Museum 40-45 en de historische binnenstad!
En nu maar hopen dat leren waarderen is geworden." tot zover dhr. P.C.M. Merks van de school de Lage Waard.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.