Weer nieuw leven op 'De Papenhoeve'

20 juli 2016

PAPENDRECHT - Het is vrijdag 8 juli. De ochtend is vrij rustig verlopen. Alle dieren zijn lekker buiten in de wei. Om 12.30 uur wordt er gezamenlijk geluncht. Even nog een blik op de wei om te kijken of alles in orde is.

Maar dan zien we dat het net lijkt of Annabella, onze drachtige alpaca, staat te persen. Toch maar even kijken of het wel goed met haar gaat. En dan blijkt dat ze aan het bevallen is. Dit kan niet waar zijn, want ze is pas in augustus uitgerekend. Het jong komt meer dan een maand te vroeg. Direct wordt er contact gelegd met de fokker. Alle andere dieren worden naar hun binnenverblijf gebracht zodat Annabella zonder zo min mogelijk stress door kan gaan.

Alleen haar broer Cosy Grande mag bij haar blijven. Alpaca’s bevallen altijd overdag en kiezen, net zoals zoveel dieren, zelf hun plaats om te bevallen. Voor Annabella was dat dus de wei. Maar dan gaat het toch niet goed. Weer de fokker gebeld en direct de dierenarts gewaarschuwd. Hij geeft het advies om Annabella toch maar naar haar binnenverblijf te brengen en hij komt direct naar de boerderij toe. Dus hup, Annabella en Cosy Grande naar binnen en alle andere dieren weer naar buiten. Inmiddels zijn er weer volop bezoekers op de kinderboerderij en die willen allemaal weten wat er gebeurt. Om de bevalling niet teveel te verstoren wordt het dierenverblijf voor het publiek gesloten.

Gelukkig is de dierenarts snel aanwezig. Het vlies waar het jong in zit is veel te dik om zelfstandig te breken. Dat wordt open gesneden en het jong wordt eruit getrokken. De navelstreng zit om het nekje en een poot zit in de knel. De dierenarts had niet veel later moeten komen. Nu moet het jong nog op zijn pootjes gaan staan. De dierenarts masseert het jong of zijn leven ervan afhangt. En dan probeert het dier op te staan, maar valt gelijk weer om. Ik denk “ja beestje, zo is het hele leven: vallen en opstaan”. Maar na diverse pogingen staat het, weliswaar nog heel wankel, op zijn pootjes en probeert op zoek te gaan naar drinken. Moeder Annabella, die de bevalling heel goed heeft doorstaan, en oom Cosy Grande hebben echter meer aandacht voor al het publiek wat voor de ramen staat dan voor de kleine spruit. Dat kan natuurlijk niet.

Moeder en kind moeten nu rusten en het jong moet gaan drinken. De ruimte voor het dierenverblijf wordt daarom ook voor publiek afgezet zodat de rust weerkeert. Onze dierverzorgers hebben uitstekend gehandeld. Zonder hun adequate optreden was het niet goed afgelopen. Voor beide dierverzorgers was het ook een hele nieuwe ervaring; het jong is namelijk de eerste alpaca die op onze boerderij is geboren. Inmiddels is alles weer voor het publiek toegankelijk en kunnen alle dieren inclusief hun kroost worden bezocht. En ………de beschuiten met muisjes staan weer klaar. Dit keer met blauwe muisjes.

Door Adrie van den Adel.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.