Feestelijke opening uitbreiding Beeldenboulevard

22 augustus 2016 door Hennie van der Zouw
Feestelijke opening uitbreiding Beeldenboulevard

PAPENDRECHT - Dit jaar bestaat Stichting Beeldenpark Drechtoevers 20 jaar. De Nederlandse Kring van Beeldhouwers( NKvB), mede-initiatiefnemer bij de oprichting van de stichting, bestaat in 2018 100 jaar. Omdat er al vele jaren intensief wordt samengewerkt, heeft de Stichting Beeldenpark Drechtoevers de jaren 2016-2018 uitgeroepen tot jubileumperiode. De Stichting beheert het Noordpark in Zwijndrecht, de Beeldenboulevard in Papendrecht en de Beeldenroute in Alblasserdam. Uitbreiding naar o.a. Hendrik-Ido- Ambacht wordt verwacht.

De eerste jubileumactiviteit betreft de forse uitbreiding van het aantal beelden op de Beeldenboulevard in Papendrecht, waardoor deze meer ‘body’ heeft gekregen. Er zijn enkele beelden verwijderd, maar veel nieuwe geplaatst.

Op zaterdag 3 september 2016 om 15.00 uur opent mevrouw J. R. Reuwer-Verheij, wethouder van cultuur van de gemeente Papendrecht, de vernieuwde beeldenboulevard aan het Havenhoofd in Papendrecht. De beelden zijn onder de titel Drechtoever Forum - beeldhouwkunst die je ‘aan’raakt permanent te zien. 

Bas den Hartog, voorzitter van de stichting, zegt ‘Wij zijn er trots op wat wij hier, in nauwe samenwerking met de kunstenaars, hebben gerealiseerd. Ik ken landelijk geen vergelijkbare initiatieven die al zo lang door vrijwilligers worden gerund en waarbij iedereen de beelden op een laagdrempelige manier en op ieder willekeurig tijdstip kan bekijken. Belangstellenden worden dan ook van harte uitgenodigd om de openingsplechtigheid met daaraan gekoppeld een rondleiding bij te wonen. Wij zijn veel dank verschuldigd aan onze sponsoren, waaronder het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Bouwfonds Cultuurfonds. Maar naast de gemeente ook lokale sponsoren, zoals Fokker en van Heeswijk Assurantiën’.

Er zijn nieuwe beelden te zien van Joost Barbiers, Henk van Bennekum, Jan Asjes van Dijk, Cor van Gulik, Ewerdt Hilgemann, Gerard Höweler, Ton Kalle, Erik van Spronsen, Jan Timmer en Catharina van de Ven. 

Een speciaal voor dit jubileum gemaakt miniatuur van een door beeldhouwer Henk van Bennekum gemaakt beeld zal worden verkocht. In het kader van het 20-jarig jubileum zal de opening een feestelijk karakter hebben en zal er een toast worden uitgebracht op het bereiken van deze mijlpaal.

Het in juni 1996 geopende Noordpark in Zwijndrecht is een beeldenpark / openluchtmuseum dat is opgezet als een semipermanent buitendepot voor (grotere) beelden van leden van de Nederlandse Kring van Beeldhouwers. Een park voor en van kunstenaars die werken in uiteenlopende materialen als corten- en roestvrijstaal, hout, steen, brons, aluminium en vele andere, maar ook in verschillende stijlen, van herkenbaar tot abstract, van geometrisch tot organisch. Tussen de opening in 1996 en nu zijn beelden verdwenen (verkocht of verhuurd), tijdelijk verplaatst (voor tentoonstellingen elders), soms vernield, maar er zijn ook veel nieuwe beelden aan de collectie toegevoegd. Het beeldenpark groeit dus mee met de tijd en de ontwikkelingen in de beeldende kunst. Uniek aan het beeldenpark is dat het geïnitieerd is en geëxploiteerd blijft door de kunstenaars zelf.

Regelmatig worden beelden gewisseld of wordt er uitgebreid met nieuwe beelden, zodat de dynamiek van park en beelden bewaakt wordt en de aantrekkingskracht gewaarborgd blijft. Vanuit het Noordpark verbindt de ‘Drie rivieren route’ (Oude Maas, Beneden Merwede en Noord) de locatie in Zwijndrecht via Dordrecht met de Beeldenboulevard in Papendrecht. Verbinden met beeldende kunst is dan ook het uitgangspunt voor tentoonstellingen in de vrij toegankelijke openbare ruimte langs de rivieroevers waaraan de zes gemeenten die de Drechtsteden vormen, zijn gelegen. Beeldende kunst is de verbeelding van de samenwerking tussen die gemeenten. Aan de oevers van de rivieren zijn prachtige plaatsen waar het contact tussen land en water wordt beleefd en waar het bewegende water het rustpunt is voor de rusteloze, menselijke geest. www.beeldenparkdrechtoevers.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.