Beeldenpark Drechtoevers zit zonder verzekeraar

30 november 2012
Beeldenpark Drechtoevers zit zonder verzekeraar

DRECHTSTEDEN - Langs het Merwehoofd en het Havenhoofd in Papendrecht staan voor onbepaalde tijd minder beeldhouwwerken. De beelden die onder beheer vielen van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers, zijn voor een deel  terug naar de betreffende kunstenaars, een deel staat in opslag. Reden voor het terughalen van de beelden is het vergaand vandalisme, met name in het Noordpark in Zwijndrecht,  waarmee de Stichting zich geconfronteerd ziet.

Als gevolg daarvan heeft de verzekeraar besloten om per half november de verzekering te beëindigen. Pogingen om de beelden elders herverzekerd te krijgen hebben tot nu toe nog niet tot resultaat geleid. “Wij hebben zo snel mogelijk alle kunstenaars geïnformeerd over het feit dat hun beelden nu niet meer via ons verzekerd zijn” aldus Bas den Hartog, voorzitter van de Stichting Beeldenpark Drechtoevers. “De reacties zijn divers; een aantal kunstenaars wil direct hun beeld terug, anderen geven aan dat hun beeld mag blijven staan”. Dat de meeste beelden die in Papendrecht stonden terug gehaald worden, is niet heel verbazingwekkend. Hier stonden de meest kwetsbare bronzen en keramieke beelden. De beelden zijn in 2010 en 2011 geplaatst tijdens de tijdelijke exposities ‘Het Moment’ en ‘Riverside’. Deze exposities zijn al langer formeel beëindigd. Een aantal kunstenaars gaf destijds echter aan dat de beelden voorlopig konden blijven staan. Nu de voorwaarden gewijzigd zijn, is dit voor de meesten een natuurlijk moment om hun beeld weer terug te halen.

“Natuurlijk gaan we op zoek naar andere beelden die dan hopelijk volgend voorjaar geplaatst kunnen worden.” zegt Den Hartog.  “Maar we gaan wel goed kijken naar de soort beelden die we nog kunnen plaatsen. Ik denk dat iedereen wel begrijpt dat het plaatsen van bronzen beelden in de buitenruimte geen optie meer is. Zeker nu we de beelden niet kunnen verzekeren. Eventuele nieuwe beelden moeten qua materiaal en constructie minder kwetsbaar zijn. We gaan ook kijken of we alternatieven kunnen vinden om de kunstenaars in geval van schade toch enige tegemoetkoming te kunnen bieden. We hebben nog geen idee of dit lukt” aldus den Hartog. “Het mooiste zou het natuurlijk zijn als zich alsnog een verzekeraar meldt die het wel aandurft om onze beelden te verzekeren”.

Gezicht op Dordrecht
De metalen schilderij-frames van het project ‘Gezicht op Dordrecht’ langs het Aviolandapad, zijn ook verwijderd. Deze worden echter in het voorjaar weer herplaatst. Dit heeft te maken met het feit dat de kade volgens het Waterschap in de winterperiode vrij moet zijn van obstakels. Afgesproken is dat de beelden voor een periode van vijf jaar, van april tot oktober langs het Aviolandapad mogen staan.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.