Papendrecht start eigen Repair Cafe

27 augustus 2015
Papendrecht start eigen Repair Cafe

PAPENDRECHT - Wat doe je met een broodrooster dat het niet meer doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui waar mottengaatjes in zitten? Weggooien? Mooi niet! Stichting Repair Café Papendrecht, een initiatief van wijkplatform Molenvliet /Wilgendonk, de Morgensterkerk en de Weggeefhoek, organiseert op zaterdag 12 september om 10.00 uur het allereerste Repair Café van Papendrecht.

In de zaal van Résidence Gerbrandy, P.S. Gerbrandystraat 31 (straat ligt tegenover Gemeentewerf Papendrecht) draait het op 12 september allemaal om repareren. Tussen 10.00 en 14.30 uur staan diverse vaklieden klaar: elektriciens, naaisters, computerdeskundigen en een fietsenmaker doen gratis kleine reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee: broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies... alles wat het niet meer doet is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De kosten van eventueel te kopen onderdelen zijn uiteraard voor rekening van de cliënt. De vaklui in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil het Repair Café Papendrecht bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden Louis Lodder (Morgensterkerk) en Hans Vermeulen (wijkplatform Molenvliet/Wilgendonk), namens het Repair Café Papendrecht. "In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen."

Het Repair Café is ook bedoeld om bewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Louis en Hans: "Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in de buurt." Ook voor mensen met een krappe beurs is repareren een mooie oplossing. Er wordt alleen een bijdrage voor de ‘fooienpot’ gevraagd.

Louis en Hans wijzen erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO2-uitstoot. "Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. We gaan eerst twee keer proefdraaien. In november volgt de officiële opening. We danken Woonkracht 10 voor het beschikbaar stellen van de zaal in de Gerbrandystate, Jumbo Westpolder voor de gratis koffie en thee". Bij de gemeente Papendrecht, het Rabofonds en Stichting de Haan is nog een financiële bijdrage aangevraagd.

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Papendrecht.

Repair Café Papendrecht wil na 12 september één keer per maand een Repair Café organiseren. Nieuws daarover wordt in de lokale en “social media” bekend gemaakt!

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.