Onthulling propeller Lancaster Popeye

25 juli 2016 door Ton Vermeulen
Onthulling propeller Lancaster Popeye

PAPENDRECHT -  Op 21 juli werd de propeller van de in de Tweede Wereldoorlog neergeschoten Lancaster 'Popeye' onthuld. Hij staat in de tuin van museum Dorpsbehoud. Margré van Wijngaarden (voorzitter museum) hield hierbij een gloedvolle toespraak.

Na de aanwezigen en in het bijzonder de ooggetuigen welkom te hebben geheten, vertelt Margré over het verhaal achter de Lancaster: “In de vroege ochtend van 21 juli, in de Tweede Wereldoorlog, kwam de Lancaster Popeye terug van een missie, werd aangeschoten en kwam neer in de polder achter het Oosteind. Alle zeven bemanningsleden kwamen om het leven. Zij werden begraven op de Algemene Begraafplaats.

Ieder jaar op 4 mei worden zij met de burgerslachtoffers herdacht met een bloemenhulde. Op 21 juli 2004 – 60 jaar na de fatale crash - werd het Lancastermonument op het gelijknamige plein in de Oostpolder door nabestaanden onthuld, een blijvende herdenkingsplek van deze fatale crash.

In 2010 verscheen het boekje ‘De laatste vlucht van de Lancaster ‘Popeye’, een samenvatting van de vele documenten, samengesteld door Chris Meijers. Om ook het verhaal bij het Lancastermonument beter uit te leggen werd daar een informatiebord onthuld door Linda Kennedy, dochter van navigator Edward John ‘Ted’ Line.

Sinds 2004 is in Museum Dorpsbehoud een tentoonstelling ingericht met documenten, wrakstukken van het vliegtuig, foto’s van de bemanning, van bezoeken van nabestaanden en films en foto’s van de berging van de ‘Popeye’ en de diverse onthullingen. De bedoeling was, dat dit een tijdelijke tentoonstelling zou zijn, maar vanwege het belang hiervan en de belangstelling hiervoor werd besloten er een permanente tentoonstelling van te maken en de naam van de ruimte om te dopen in Lancasterzaal.

Sindsdien hebben vele nabestaanden van de Popeye bemanning met eigen ogen gezien op welke wijze hun dierbaren worden herdacht. Altijd zijn zij zichtbaar ontroerd. Maar ook veel schoolkinderen hebben inmiddels kennis gemaakt met de Lancasterzaal en zijn altijd diep onder de indruk van wat ze hebben gezien én van de jonge leeftijd van onze bevrijders. Soms raakt een gebeurtenis je meer als er een gezicht bij hoort. Wij vinden het onze plicht, aandacht te blijven vragen voor allen, die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en de Popeye bemanning in het bijzonder.

Met het plaatsen van de propeller in de voortuin liepen we tegen een praktisch probleem aan. Onze voortuin is vrij toegankelijk en het materiaal, waarvan de propeller is gemaakt, zou voor mensen met kwalijke bedoelingen wel een makkelijk mee te nemen object zijn. Wij namen contact op met Gebr. De Koning. De Koning maakte indertijd ook het grote monument in de Oostpolder. Direct werd ook nu gratis medewerking toegezegd om een mooie sokkel hiervoor te maken. André Schijvenaars maakte het ontwerp en vervaardigde het, waarbij hij werd geholpen door Frank Versteeg.

Het jaar 2016 is bijzonder. Judith Clarey, dochter van piloot Colin Clarey, overleed dit jaar. Daarmee is Linda Kennedy, dochter van Ted Line, het enige nog levende kind van een bemanningslid. Onze gedachten zijn in het bijzonder bij haar vandaag, maar ook bij de andere nabestaanden.”

Na deze toespraak onthulden de ooggetuigen Jaap Versteeg en Arie Verhoeven  de propeller en werden de aanwezigen uitgenodigd een kopje koffie te drinken en de Lancasterzaal te bekijken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.