Chris Mijers brengt boek uit over de Lancaster Popeye

23 april 2010
Chris Mijers brengt boek uit over de Lancaster Popeye

PAPENDRECHT - Toen Chris Meijers in zijn jonge jaren nog in Leerdam woonde, lag hij elke nacht wakker van het lawaai van de overvliegende vliegtuigen. In die periode was de Lancaster Popeye waarschijnlijk over zijn huis gevlogen en even later neergestort. Hij was destijds 5 jaar en geeft nu aan dat deze gebeurtenis een grote impact op hem heeft gemaakt.

De afgelopen paar jaar heeft hij kleine documentjes gemaakt met foto's erin van allerlei bezienswaardigheden. Hij wilde ook een klein document maken over de Lancaster Popeye. Echter werd het een groot document met maar liefst 188 pagina's tekst en 204 foto's. Het museum Stichting Dorpsbehoud in Papendrecht gaf hem de tip om het document ook in boekvorm uit te brengen.

Het boek was te duur om alle 188 pagina's uit te geven, dus moest hij gaan schappen. Uiteindelijk bleven er 72 pagina's over. Het boekje is bedoeld voor mensen die het leuk lijken om over de Lancaster Popeye te lezen, maar vooral voor de leerlingen van basisscholen, waarbij elk jaar een andere groep het Oorlogsmonument op de Algemene Begraafplaats in Papendrecht adopteert. Die groep ontvangt het boekje gratis. 

Het boek schrijven liep niet helemaal volgens plan, zoals dat er verschillende verhalen waren over of het vliegtuig nog naar Duitsland is geweest of niet. Chris Meijers: “In een Engels document stond geschreven dat het vliegtuig om kwart over 1 's nachts was neergestort, maar ik heb 3 ooggetuigen ondervraagd en die verklaren allen unaniem dat het vliegtuig om 4 uur 's nachts is neergestort, waarbij er een kans is dat het vliegtuig toch naar Duitsland is geweest”.

Chris Meijers heeft zelf ook een documentaire gezien waarbij te zien was dat er goed contact was tussen de bemanningsleden van de Lancaster Popeye hoe het vliegtuig opstartte en landde.

Het vliegtuig heeft de naam Lancaster Popeye gekregen omdat Popeye het koosnaampje was voor het vliegtuig. Er zaten 7 bemanningsleden in het vliegtuig toen het neerstortte. De jongste bemanningslid was 17 jaar en kwam uit Australië. Chris Meijers vond dat nog het ergste: dat hij zo jong was en hij uit vrije wil Europa wilde helpen met bevrijden.

Wat Chris vooral wil bereiken met het boekje is dat goed vastgelegd wordt wat er toen gebeurd is en dat het vooral niet wordt vergeten. Chris: ”Ik vind dat mensen hun vrijheid goed moeten gebruiken in plaats van bushokjes in elkaar trappen en dat soort dingen”.

Chris Meijers kreeg vrijdag 23 april het eerste exemplaar van zijn zelf geschreven boek uitgereikt door burgemeester De Bruin op de Algemene Begraafplaats in Papendrecht. Er worden in totaal 1000 boekjes uitgebracht en het boekje kost € 8,50.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.