Verder onderzoek naar verzelfstandiging theater en binnensportvoorzieningen

02 februari 2016
Verder onderzoek naar verzelfstandiging theater en binnensportvoorzieningen

PAPENDRECHT - Het college van Papendrecht werkt verder aan de verzelfstandigingen van Theater De Willem en de binnensportaccommodaties in Papendrecht (met als grootste onderdeel Sportcentrum Papendrecht). Hiermee wil het college ervoor zorgen dat de theater- en sportvoorzieningen duurzaam blijven bestaan. Het verzelfstandigen van het theater en de binnensportvoorzieningen is een afspraak uit het coalitieakkoord.

Verzelfstandigen is financieel aantrekkelijker en biedt mogelijkheden die beide voorzieningen nu niet hebben. In het coalitieakkoord en bij de begrotingsbehandelingen heeft de coalitie aangegeven dat degemeente als kleinere organisatie flexibeler moet gaan werken en meer op hoofdlijnen moet gaan sturen. Door te verzelfstandigen krijgen het theater en de binnensportvoorzieningen meer vrijheid om te ondernemen, waardoor ze optimaler kunnen renderen. “Los van de gemeente kunnen sport en theater samenwerken met andere marktpartijen en marketingacties opzetten. Een zwembad kan bijvoorbeeld met een supermarkt een kortingsactie opzetten”, aldus wethouder Kees Koppenol (Sport). “Dat kan niet vanuit hun huidige positie als afdeling binnen de gemeente.”

Eigenaar
Verzelfstandigen houdt in dat de gemeente een bedrijf/bedrijven opzet, waar de gemeente honderd procent eigenaar van is en blijft en ook zeggenschap over heeft. Er zal geen aanbesteding aan een commerciële partij worden gedaan. Ook blijven de gebouwen altijd eigendom van de gemeente en worden er over het onderhoud afspraken gemaakt.

De gemeenteraad heeft donderdag 28 januari 2016 besloten dat het onderzoek naar de verzelfstandigingen de volgende fase in kan gaan. In de tweede fase wordt er een bedrijfsplan uitgewerkt, waarbij nader wordt bekeken welke mogelijkheden de varianten apart verzelfstandiging of als gezamenlijk theater- en sportbedrijf bieden. Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om hier een keus in te maken. Wethouders Reuwer (Cultuur) en Koppenol zijn blij met de steun van de raad.

Theater
De gemeenteraad heeft het college met betrekking tot het theater gevraagd te komen met een verzelfstandigingsvoorstel, waarin een ambitie voor een eigen ingang en foyer voor het theater is verwerkt. Wethouder Reuwer is blij met dat streven. “Met een eigen foyer en ingang kunnen we het theater nog sterker maken. Daardoor kan het theater in alle breedte groeien.”

De wethouders vinden het plezierig dat het college de kans krijgt om de noodzaak van verzelfstandiging goed te onderbouwen en dat de grootst mogelijke meerderheid van de raad dit steunt. Reuwer en Koppenol: “We zijn blij met dit vertrouwen. Iedereen beseft dat we met het theater onze binnensportvoorzieningen, waaronder het schitterende sportcentrum, twee prachtige voorzieningen hebben, die we – los van partijpolitieke standpunten - graag tot ver in de toekomst voor onze gemeente willen behouden.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.