Bestemmingsplan Aalscholver in de Oostpolder unaniem weggestemd

08 maart 2016
Bestemmingsplan Aalscholver in de Oostpolder unaniem weggestemd

PAPENDRECHT - Het PAB meldt ons het volgende: "In de Commissie Ruimte van 10 februari jl. stond de goedkeuring van het bestemmingsplan Aalscholver ter behandeling op de agenda. Meestal een formaliteit.

Echter het was het PAB al opgevallen dat er een opeenstapeling van milieufactoren speelde in dat gebied direct gelegen naast de A15 bijna onder de 380kV hoogspanningsleidingen die daar lopen.

Uit een lijvig rapport dat behoorde bij het raadsvoorstel tot goedkeuring blijkt dat alle woningen binnen een kritieke zone met magnetische straling lagen en dat nader onderzoek noodzakelijk is. Anders zou bouwen volgens een advies van het voormalige VROM niet eens mogelijk zijn. Tot verbazing van het PAB was dit onderzoek niet verricht. Ondertussen vroeg het college wel goedkeuring om het bestemmingsplan en de bouw van 32 woningen aan de Aalscholver mogelijk te maken.

Met de opmerking van de verantwoordelijk wethouder dat "alles binnen de wettelijke regels was" namen alle fracties genoegen. Het bestemmingsplan kon wat hen betrof als hamerstuk zonder behandeling worden goedgekeurd in de gemeenteraad, die daarop volgde begin maart.

Alleen het PAB ging hier niet mee akkoord en wilde de zaak verder bespreken in de gemeenteraad, zoals ook is gebeurd. Dit leidde uiteindelijk in de gemeenteraad van 3 maart jl. tot een bijzonder besluit. Het bestemmingsplan werd unaniem weggestemd door de voltallige raad wegens het ontbreken van de zekerheid dat het in de Aalscholver voldoende veilig wonen is. De reden hiervoor zijn de kabels van de 380 kV hoogspanningsleidingen. Eerst moet er nader onderzoek worden verricht. Veiligheid en gezondheid hebben de hoogste prioriteit en mogen niet aan financieel gewin ondergeschikt worden gemaakt.

Inmiddels is bij het PAB ook duidelijk geworden dat de informatieplicht over de risico's, naar de kopers en optanten toe, niet is nagekomen door de betrokken partijen, terwijl er wel een  informatieplicht is m.b.t. de risico’s die wonen op zo'n plek met zich meebrengt. Er is nu een situatie dat 75% van de woningen in de Aalscholver is verkocht, terwijl er geen goedgekeurd bestemmingsplan is. Normaal is het uiteraard dat eerst het bestemmingsplan wordt goedgekeurd en dan pas de woningen in de verkoop worden gedaan. Hier is sprake van de omgekeerde wereld.

Als PAB blijven wij de gang van zaken met name hoe de gemeente dit gaat oplossen nauwlettend volgen. In het belang van de nieuwe bewoners in dit deel van Papendrecht." Tot zover het PAB.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.