'De Papenhoeve' in getallen

15 juni 2016 door Hennie van der Zouw
'De Papenhoeve' in getallen

PAPENDRECHT - Aantallen hebben op mij altijd een bijzondere aantrekkingskracht. Huisnummers, geboortedatums en zo verder. Zo heb ik ooit op huisnummer 77 gewoond. Nadat ik ben gescheiden kwam mijn ex in een andere stad op nummer 7 te wonen en ik hier in Papendrecht op nummer 11. Zowel 7 als 11 is een priemgetal (alleen deelbaar door 1 en door zichzelf) en 7 x 11 = 77. Nu woon ik op nummer 143. Dit is de uitkomst van 13 x 11; ook beide weer een priemgetal en 13-11 is de verjaardag van mijn Frits. Hij is geboren op Westeind 13 (priemgetal) en ik op Westeind 31 (priemgetal). En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Deze “getallen tic” zit zo in mij dat ik onbewust overal hiermee bezig ben. Zo ook op ‘De Papenhoeve’. En in mijn rol als penningmeester word ik daarin op mijn wenken bediend. Daar ligt mijn focus niet op priemgetallen, maar op grote getallen. Zoals u inmiddels weet verbruikt onze boerderij per jaar 1.000 balen hooi en stro van 20 kg per baal. Er wordt dus met 20.000 kg hooi en stro gesjouwd: eerst naar de hooischuur, dan naar de dierenverblijven, en vervolgens weer naar de mestbak. Naast hooi en stro krijgen onze grotere dieren ook “gewoon” voedsel.

Per jaar eten ze ongeveer 2.800 kg aan brokken. Omgerekend naar bijvoorbeeld een kat als huisdier is dit 40 jaar eten voor 1 kat of, zoals u wilt, 1 jaar eten voor 40 katten. Per jaar wordt er circa 200 kubieke meter mest afgevoerd. Dit is vergelijkbaar met het schoonmaken van 10.000 kattenbakken per jaar. Voor een prettig verblijf voor de dieren wordt er per jaar 20.000 liter houtvezel op de grond van de dierenverblijven gestrooid. En ook voor onze kleine bewoners zoals de pijlgifkikkers wordt goed gezorgd. Zij krijgen per jaar meer dan 10.000 fruitvliegjes op hun bordje en gedijen daar uitstekend bij.

Ik kan u nog veel meer getallen voorschotelen, alleen de ruimte die ik per week voor “mijn” stukje in de krant krijg, laat dat niet toe. Bent u nieuwsgierig? Kom gerust bij ons langs. U vindt ons aan de Admiraal de Ruyterweg 1A.

Door Adrie van den Adel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.