'De Papenhoeve' en de eendenkuikens

08 juni 2016
'De Papenhoeve' en de eendenkuikens

PAPENDRECHT - Om tot een goede samenstelling van dieren te komen, heeft de kinderboerderij een fokplan. De uitvoering van dit fokplan is grotendeels goed verlopen. Zo zijn er de afgelopen maand 5 lammetjes geboren en deze maand worden de biggetjes verwacht. Ook de zwangerschap van Annabella, onze alpaca, loopt tot nu toe goed. Inmiddels zijn de nieuwe konijnen gearriveerd evenals 3 cavia’s.

Wat echter niet wilde lukken waren kuikentjes van onze eenden. Dagelijks werd gekeken of er eendeneieren waren. En soms waren ze er, maar bleken de andere dag weer verdwenen. Tot voor enkele weken alsnog 7 eendeneieren zijn gevonden. We hadden de moed al bijna opgegeven. Om te voorkomen dat ook deze eieren weer zouden verdwijnen, zijn ze veilig in het dierenverblijf in een bak gelegd met een warmtelamp erboven. Spoedig kwam het eerste kuiken uit en de andere 6 lieten niet lang op zich wachten. Het was een gepiep van jewelste en zoals u op de foto kunt zien zaten ze met z’n allen op een kluitje onder de warmtelamp. Alleen om wat te drinken en te eten kwamen ze van hun plekkie af.

Toen de kuikens geen warmtelamp meer nodig hadden en flink waren gegroeid, zijn ze naar het ‘oude’ kippenverblijf overgeplaatst. Wat er daarna is misgegaan weet niemand. Daar kunnen we alleen naar gissen. Feit is dat de andere dag geen kuiken meer was te vinden. Alle 7 eendenkuikens waren weg en bleven weg. Het is ons niet gegeven om dit jaar jonge eenden te krijgen. Een volgende keer hopen we op meer geluk.

Door Adrie van den Adel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.