De 'Papenhoeve' en de koe

01 juni 2016
De 'Papenhoeve' en de koe

PAPENDRECHT - Vorig jaar heb ik geschreven dat ik zou vertellen waarom de koe van de oude kinderboerderij niet meer op ‘De Papenhoeve’ is terug gekomen. Het moment is nu daar. Onze wetgeving verandert steeds en veel zaken worden meer en meer aangescherpt. Zo ook het houden van bijvoorbeeld koeien in een woonwijk. Onze kinderboerderij staat in een woonwijk. In de wet staat dat moet worden getoetst of de afstand tussen de buitenzijde van het dierenverblijf en de geurgevoelige objecten zoals een mesthoop, voldoen aan de gestelde minimumafstand van 150 meter. Aan 3 van de 4 zijden van de kinderboerderij voldoen wij niet aan dit criterium. Dus geen koe meer op onze boerderij. Maar wat is nou een boerderij zonder koeien. Bovendien biedt een koe veel educatieve aspecten. Het bestuur heeft diep nagedacht hoe we toch een situatie konden creëren om dit stuk educatie vorm te geven.

Het idee ontstond om een kunstkoe aan te schaffen met alles erop en eraan. En al snel lagen er verschillende opties op tafel. Helaas waren de financiële consequenties te groot om alleen door de kinderboerderij te dragen. Daarop hebben wij het Rabofonds van Rabobank Drechtsteden benaderd met het verzoek om sponsoring. Wij vonden dit project uitstekend passen bij de oorspronkelijke herkomst van de Rabobank. En tot onze vreugde heeft Rabobank Drechtsteden positief op ons verzoek gereageerd. Zij financieren onze kunstkoe met bijbehorende leskist. Op donderdag 16 juni vindt de onthulling plaats, natuurlijk in het bijzijn van Rabobank Drechtsteden en ook de wethouders Koppenol en Reuwer zijn uitgenodigd. Verder komen er 2 klassen van verschillende basisscholen die van de melk van de koe gaan leren hoe daar boter van gemaakt wordt. De koe heeft nog geen naam.

Wij nodigen iedereen uit om een mooie naam voor onze kunstkoe vóór 10 juni a.s. te melden aan secretaris@kinderboerderijpapenhoeve.nl. Rabobank Drechtsteden zal uit de inzendingen een naam voor de koe kiezen. De indiener van de gekozen naam krijgt een passende attentie. Na de onthulling kunnen de scholen zich inschrijven om onze nieuwe cursus te komen volgen. Eerst wordt binnen de theorie uitgelegd en daarna wordt het geleerde bij de koe in praktijk gebracht. Wij zijn heel blij met deze aanvulling op ons toch al uitgebreide educatiepakket. De eigen gemaakte boter mag mee naar huis worden genomen.

Door Adrie van den Adel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.