'De Papenhoeve' in blijde verwachting

04 mei 2016
'De Papenhoeve' in blijde verwachting

PAPENDRECHT - Enkele weken geleden heb ik u verteld over de logeerpartijtjes die ‘De Papenhoeve’ met de dieren organiseert. Dit wordt onder andere gedaan om te zorgen dat er jonge dieren op onze boerderij komen. Zo heeft bij ons enkele maanden een mannetjes schaap gelogeerd en is ons varken Woezel op de kinderboerderij in Hellevoetsluis uit logeren geweest. Beide logeerpartijen blijken vruchtbaar te zijn geweest. Verschillende schapen zijn drachtig en de eerste lammetjes zijn inmiddels geboren en ook Woezel is drachtig.

Dit betekent dat er binnenkort nog meer jonge dieren op ‘De Papenhoeve’ geboren gaan worden. Vorig jaar heeft onze alpaca Annabella in augustus 2 keer bezoek van een heer gekregen. De eerste keer was Annabella “not amused” en moest de heer in kwestie onverrichter zaken terug. De tweede keer was Annabella echter beter gestemd en ook zij is nu drachtig. Een alpaca heeft een draagtijd van 11 tot 12 maanden en omdat het de eerste keer voor Annabella is, zijn we heel voorzichtig geweest met het uitdragen van dit blijde nieuws.

Deze maand verwachten we de geboorte van nog enkele lammetjes, in juni worden de biggetjes verwacht en in juli of augustus de alpaca. Ook verwachten we nog 3 geitjes. Die zijn inmiddels geboren, alleen niet bij ons op de boerderij. Zodra zij bij hun moeder weg mogen komen ze naar de ons toe. De lammetjes en de biggetjes kunnen we niet allemaal houden omdat we maar beperkt ruimte hebben. Bovendien, mannetjes die geboren worden, kunnen sowieso niet blijven omdat we willen voorkomen dat moeder en zoon of broer en zus samen voor nageslacht gaan zorgen. Dat levert alleen maar zwakke of gehandicapte dieren op. Dat geldt ook voor de alpaca die geboren gaat worden. Als het een vrouwtje is, blijft ze bij ons. Is het echter een mannetje dan wordt het dier verkocht.

Hoe dan ook, de beschuit met muisjes staan inmiddels klaar op de boerderij. Als u komt en er zijn jonge dieren geboren dan trakteren wij u op deze beschuit met muisjes. Het klinkt voor het mannelijke deel van de bevolking misschien onaardig, maar we hopen op zoveel mogelijk beschuit met roze muisjes.

Door Adrie van den Adel

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.