Chinese delegatie op de Willem

19 april 2016 door Hennie van der Zouw
Chinese delegatie op de Willem

PAPENDRECHT - Maandagmorgen 18 april kwam een delegatie van 15 Chinezen op bezoek op het Willem de Zwijgercollege. Behalve schoolleiders, docenten en tolken, waren er ook bestuursleden en vrijwilligers van de Stichting Global Experience aanwezig. Deze non-profit organisatie maakt zich sterk voor buitenlandse ‘stages’ voor studenten. De term ‘reizen’ dekt volgens de voorzitter de lading niet.

Naast een klein college over het Nederlandse onderwijs en een ontmoeting met zeven van de 30 leerlingen van de Willem, die deze zomer in het kader van een multiculturele uitwisseling naar China zullen reizen, werd  een overeenkomst tussen de Willem en twee Chinese scholen (die dan worden bezocht) ondertekend. In januari bezocht een groep Chinese studenten de Willem.

De Chinese scholen zijn de Middle School of Qingyang, vertegenwoordigd door Mr. Xu Kun en de Shuangliu Yongan Middle School, vertegenwoordigd door Mr. Long Qingming. Mariëtte de Heide en Jan van de Burgh zetten namens de Willem hun handtekening.

In de overeenkomst is opgenomen, dat de scholen elkaar bezoeken, onderwijsmaterialen, films en boeken uitwisselen èn contact via Skype zullen onderhouden. De intentie is dat deze band de komende jaren blijft.

Na de ondertekening van de overeenkomst  werd het Willem de Zwijgercollege verblijd met Chinese geschenken: een ingelijste aquarel met pandabeer, een porseleinen wandbord en een pennenbeker. De delegatie, die vertelde vereerd te zijn met de ontvangst in Papendrecht, werd smakelijk verrast met stroopwafels.

Leerlinge Jamila Naseri uit 3 Atheneum, die de Chinese taal beheerst, was voor de Chinezen van grote waarde. Haar vertaalwerk werd vaak sneller begrepen dan de Engels-Chinese tolk.

En tot slot een uitspraak van de Chinese wijsgeer Confucius, om de waarde van deze band en de stage te illustreren: Ik hoor en ik vergeet. Ik zie en ik onthoud. Ik doe en ik begrijp.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.