De fractie van het Papendrechts Algemeen Belang PAB heeft vragen gesteld over de precarioheffing

31 maart 2016 door Hennie van der Zouw

PAPENDRECHT -  Van het PAB ontvingen we het hierna volgende bericht over de kwestie rond de 'pecariobelastingen'. Het PAB schrijft hierover:  De fractie van het Papendrechts Algemeen Belang (PAB) heeft vragen gesteld over de precarioheffing. Deze is ook per 1 januari 2016 in Papendrecht ingevoerd. Per toeval is zij er achter gekomen dat enkele wethouders in de regio zich inspannen voor een compensatie van de precarioheffing. Deze wethouders gaan daarvoor in het algemeen bestuur van de nutsbedrijven, waarvan de gemeenten mede-eigenaar zijn, pleiten voor een vrijval van een deel van het opgepotte geld, de zogenaamde reserves.

Als we de precariobelasting niet zouden hebben ingevoerd zou er nog steeds sprake zijn geweest van verhoging van de prijs die de gebruiker moet betalen aan de nutsbedrijven. Maar dan zou Papendrecht zijn blijven zitten met een gat van € 1 miljoen in haar begroting. En vervolgens hebben moeten schrappen in gemeentelijke voorzieningen. Dit is de voornaamste reden waarom de fractie van het PAB - net zoals nagenoeg alle fracties in de gemeenteraad - akkoord is gegaan met de invoering van de precarioheffing per 1 januari 2016.

De fractie van het PAB vraagt zich af waarom de gemeenteraad van Papendrecht niet op de hoogte is gebracht van de actie van de wethouders, zoals elders in de regio wel het geval is? De vraag die ook gesteld kan worden is waarom deze actie niet voorafgaand aan de invoering van de precarioheffing is genomen? Ook wil het PAB er zeker van zijn dat de vrijval van gelden uit de reserves wordt benut om de verzwaring van de lokale lasten voor inwoners, die onder andere het gevolg is van het invoeren van de precariobelasting, ongedaan te maken." Tot zover het PAB.

Maar wat is nu precies deze pecariobelasting? Op wikipedia staat hierover het volgende te lezen: "Onder de naam precariobelasting of precariorechten kan door een Nederlandse gemeente of een openbaar lichaam BES een belasting worden geheven ter zake van het hebben van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond/provinciegrond (artikel 228 Gemeentewet/artikel 222c Provinciewet) of grond van het openbaar lichaam (artikel 60 FinBES). Hierbij moet worden gedacht aan een winkeluitstalling en allerlei andere voorwerpen die op straat te vinden zijn.Ook het terras van een café valt er onder. Minder bekend is dat ook voor erkers, luifels, uithangborden en andere uitbouwsels aan bedrijfspanden de belasting is verschuldigd. Voor wat betreft voorwerpen onder voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond kan worden gedacht aan pijpleidingen, elektriciteitskabels, buizen en funderingen."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.