Het PAB stelt vragen over het aantal stembureaus op 6 april

22 maart 2016 door Hennie van der Zouw
Het PAB stelt vragen over het aantal stembureaus op 6 april

PAPENDRECHT -  Het PAB maakt zich zorgen over het aantal stembureaus in Papendrecht op 6 april aanstaande, wanneer het raadgevende referendum over het associatie verdrag met de Oekraine wordt gehouden. Het PAB ziet het aantal stembureaus vergeleken met de vorige verkiezingen met ongeveer een kwart teruglopen en heeft daarom de volgende brief naar het College van Papendrecht gezonden: "Geacht College. Ruim een maand geleden zijn wij via de griffier op de hoogte gebracht van het aantal stembureaus in Papendrecht ten tijde van het aanstaande raadgevende referendum op 6 april aanstaande.

Onze zorg was (en is) dat het aantal stembureaus niet substantieel minder mag zijn dan met reguliere verkiezingen. Volgens dat bericht mochten wij daarvan uitgaan: 15 van de reguliere 17 stembureaus zouden beschikbaar zijn.

Inmiddels vernemen wij dat er slechts 13 stembureaus open zullen zijn. Dat is bijna een kwart minder dan tijdens voorgaande verkiezingen. Daarbij komt nog dat de spreiding nu dusdanig is dat vele inwoners zich op 6 april aanstaande, zodanig verderop moeten begeven - zoals de inwoners van de Moerbeihof die naar het stembureau aan het Van der Palmpad worden verwezen - dat er sprake is van een extra drempelverhogend effect.

Ongeacht of men nu voor of tegen wil stemmen of misschien zelfs helemaal niet wil opkomen: het stemrecht is een democratisch recht dat zondermeer moet kunnen worden uitgeoefend.

De voorzieningenrechter heeft voor de gemeente Son&Breugel inmiddels uitspraak gedaan. Het oordeel: er moet zorgvuldig worden omgegaan met de organisatie van het stemmen om te vermijden dat daarmee de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed. Over de in Son&Breugel vervallen stembureaus stelt de rechter dat kiezers, die om praktische redenen bij één van die stembureaus hadden willen stemmen, nu zullen moeten uitwijken naar een voor hen minder gunstig gelegen stembureau. De drempel wordt daarmee in elk geval voor die kiezers hoger. Het ligt dan, volgens de rechter, ook in de redelijke verwachting dat het opkomstpercentage in dat geval negatief wordt beïnvloed. De gemeente moet daarom het referendum organiseren op een manier zoals verkiezingen voorgaande keren zijn georganiseerd.

Gezien het voorgaande is er slechts één vraag aan het college, die vóór 6 april aanstaande moet worden beantwoord: is het college bereid om op 6 april aanstaande meer stembureaus beschikbaar te stellen om het democratische recht van vele Papendrechters niet te bruuskeren en te vermijden dat de uitkomst, al dan niet onbedoeld, wordt beïnvloed?

Uiteraard verwachten wij zo spoedig mogelijk antwoord, rekening houdend met de urgentie van de situatie." Tot zover de brief van het PAB aan het College van Burgemeester en wethouders in Papendrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.