Boomfeestdag 2015 met wethouder Kees Koppenol in de Ecozone in Polder nieuwland

18 maart 2015
Boomfeestdag 2015 met wethouder Kees Koppenol in de Ecozone in Polder nieuwland

PAPENDRECHT - Op woensdag 18 maart 2015 was wethouder Kees Koppenol aanwezig op de Nationale Boomfeestdag. Hij plantte de eerste boom langs de Ecozone in Polder Nieuwland.

Daarna was het de beurt aan de leerlingen uit groep 7 van openbare basisschool de Knotwilg, locatie Leilinde om hetzelfde te doen met 'hun' eigen boom.

Dat de Boomfeestdag dit jaar samenvalt met de Waterschapsverkiezingen is niet helemaal toevallig: het thema is dit jaar namelijk ‘Bomen & Water’.

De 59ste editie van de Boomfeestdag heeft hiermee en meer dan actueel thema en dat niet alleen vanwege de Waterschaps-verkiezingen die ook op deze datum worden gehouden. Daarbij is water niet alleen de eerste levensbehoefte voor mensen, maar ook voor de natuur: zonder water is er namelijk geen leven.

In een gezonde natuur spelen bomen een belangrijke rol, omdat zij met haar wortels namelijk de grond vasthouden. En in onze volgebouwde steden zorgen ze ervoor dat het overtollig hemelwater wordt opgenomen. Het planten van bomen komt dus ten goede aan een goede waterberging en waterbeheersing.Water speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij en de politiek: denk hierbij aan de klimaatveranderingen in relatie tot het steeds hoger worden van de zeespiegel. Dit komt mede door mondiale problemen rondom grootscheepse bomenkap, dat haar effect ook op ons land heeft.

Het voorjaar wordt ook steeds droger door de klimaatsveranderingen. De grondwaterstand is dan laag, waardoor vooral jonge bomen problemen krijgen om “aan te slaan”. Hiermee dient rekening gehouden te worden in de nazorg, door het geven van water bij pas geplante bomen. Deze nazorg moet derhalve structureel onderdeel zijn van de gemeente-begroting, anders is het kapitaalsvernietiging.

Water is dus onmisbaar bij de groei van bomen, omdat alle biochemische processen in de boom zich afspelen in een waterig milieu. Er is een duidelijk verband tussen opname van koolzuur en de waterafgifte tijdens de hete dagen. Als er onvoldoende water in de bodem aanwezig is en ook te weinig luchtvochtigheid, heeft dat effect op de groei van de bomen

Foto's: Pieter van den Berg.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.